DELA
Foto: Privat

Ett sällskap att se upp med

Motståndare till vaccin blir ursinniga när de ifrågasätts. Vill de bli tagna på större allvar borde de rensa i leden och hyfsa tonläget.

Stellan Egeland vet hur det känns att bli kallad nazist. Efter att ha blivit invald till lagtinget fångades han på valnatten på bild när han gjorde ett handtecken som av många tolkades som nynazistiskt. Egeland fick försvara sig i radion mot anklagelsen och minns säkert obehaget.

I söndags talade lagtingsmannen på en manifestation på Torget i Mariehamn mot covidpass och ”tvångsvaccinering” där ett av inslagen var en skylt med texten ”Stop Fascism”. Skyltens centrum utgjordes av ett hakkors bildat av vaccinationssprutor.

”Är syftet att provocera – ja då lyckas man, för detta är så förbannat smaklöst att det är svårt att finna ord!” skrev den tidigare talmannen och moderatpolitikern Johan Ehn på Facebook efteråt. Det är lätt att hålla med.

Denna sida har tidigare stått upp för allas principiella rätt att hysa och artikulera avvikande åsikter vad gäller massvaccinationer och covidpass. Det går alldeles utmärkt att formulera hållbara intellektuella ståndpunkter av skiftande slag i frågan. Men då får man vackert hålla sig borta från hakkorsen.

De som protesterar mot samhällsbesluten och rekommendationerna kring vaccinationer är en brokig samling. På nyhetsplats i dagens tidning kan Nyan berätta om en person som på Facebook hetsar mot hälso- och sjukvårdsdirektören Jeanette Pajunen, publicerar foton av landskapstjänstemannen med texten ”När slipper vi dig Jeanette?” och med ”skämtteckningar” gör gällande att Pajunen sätter pistolen mot tinningen på människor för att tvinga dem till vaccination.

Sedan har vi företrädare för lagtingspartiet Åländsk demokrati som luftat teorier om att vaccinet innehåller partiklar som på något sätt möjliggör elektroniskt registrering eller i insändare propagerar för malariamedicin och avmaskningsmedel som coronabehandling.

Antivaxxare förnekar dessutom inte sällan klimathotet, sprider desinformation om påhittade biverkningar eller tror rent av på QAnonmytologin. Ett tydligt inslag i de världsomspännande demonstrationerna den 22 januari har ironiskt nog också varit högerextrema rörelser.

Det borde stå klart för alla sansade personer i opposition mot covidpass och massvaccinering att detta är sällskap man måste göra upp med och klara sig utan.

”Jag känner en viss förståelse för att man reagerar och agerar mot tvång. Det är viktigt att vara försiktig när det gäller våra fri- och rättigheter … Tyvärr försvinner mycket av min förståelse när den som är kritisk väljer att stå med i en manifestation som använder sig av symboler som den på bilden”, skriver Johan Ehn vidare om söndagens demonstration.

Just så. Den som är kritisk till covidpass har gott sällskap – landskapsläkare Knut Lönnroth är till exempel en av dem som varnat för ett oreflekterat användande av dylika. Nyan har tidigare på ledarplats gett sitt försiktiga stöd till passen, men också varnat för överdrifter. Diskussionen om vaccinationspolicyn och pass är således befogad och pågående – och kommer så att förbli under lång tid framöver.

Men det betyder inte att man måste ta vilket dravel som helst på allvar. Om debattörerna och demonstranterna vill bli respekterade behöver de ta tydligare ställning mot stollerierna som anfäktar deras rörelse – och hålla sig borta från nazist-symbolerna.

”Det borde stå klart för alla sansade personer

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp