DELA
Foto: Stefan Öhberg
Lagtingsgruppen var enig i att Veronica Thörnroos skulle ta på sig skulden. Men nu verkar hela elhybridhaveriet handla om ”efterspelet”, inte själva avtalsbrottet.

C vill vända blad, men skriver sin egen historia

De flesta i Centern är överens om att Veronica Thörnroos behövde offras. Nu sägs det att partiet vill vända blad, men topparna försöker fortsättningsvis skriva sin egen historia.

I söndags meddelade Centerns lagtingsgrupp att den, med stöd av partistyrelsen, uppmanade Veronica Thörnroos att lämna både ordförandeskapet i Centern och posten som talman för Ålands lagting. Nu har Thörnroos meddelat att hon lämna båda uppdrag.

Enligt kommunikén är det dags för förändring och förnyelse. När både Jörgen Pettersson (gruppledare i lagtinget) och Annika Hambrudd (t.f. partiordförande) fick frågor om varför de har offrat sin partiledare blev svaren vaga. Det handlar om ”efterspelet”.

Att Veronica Thörnroos ertappades med att ljuga i de intervjuer hon gav efter hovrättsdomen blev räddningen för Centern. Det är tydligt att partiet nu har anammat berättelsen om att bara ”efterspelet” har hanterats fel.

Men är det faktiskt bara det som har gjort människor förbannade?

I gårdagens Nya Åland intervjuas Göran Djupsund, professor emeritus i statskunskap, som också tycker att kommunikationen har varit otydlig.

”Hon har ju frontat det här, men frågan är vad det här egentligen är?”, säger Djupsund.

En orsak till att Thörnroos så tydligt har ”frontat” är att hon varje gång (så gott som i alla fall) har ställt upp och svarat på frågor när medierna har hört av sig. Hon har inte gömt sig. Det ska sägas att också dåvarande infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) har gjort samma sak. De övriga har inte alls varit lika villiga.

Hovrättsdomen blev startskottet. Redan innan den så kallade vitboken (beslutsunderlaget) offentliggjordes var ilskan i samhället stor. Och Thörnroos är sannerligen inte ensam om att ha fattat beslutet att häva avtalet. Hon ville inte i gårdagens Nyan svara på om hon känner sig kastad under bussen av partiet.

Låt den här ledarsidan svara för hennes räkning. Ja. Partiet offrade hänsynslöst sin frontkvinna för att betala en skuld som borde bäras av fler.

Det är värt att påminna om att två centerpartister till (Torbjörn Eliasson och Annika Hambrudd), tillsammans med Christian Wikström och Alfons Röblom (HI) fattade beslutet – trots riskanalysen. Ytterligare en minister, Harry Jansson (C), var involverad i processen trots att han inte deltog i mötet där hävningsbeslutet fattades (han minns inte vad han gjorde just den dagen). Lagtingsgruppen ställde sig mangrant bakom hävandet.

Och många fortsätter försvara beslutet. De hävdar att den rådande bilden i landskapsregeringen var att skadeståndet skulle bli mindre. Men ingen minns vem som lade fram sådana uppgifter. En rimlig sak att lägga på minnet, kan man tycka.

Trots löften om öppenhet och viljeyttringar om nystart så vill centertopparna fortsättningsvis skriva sin egen historia. Det blev tydligt också under lagtingsdebatten i måndags när Jörgen Pettersson menade att man hade lovat sina väljare att avbryta upphandlingen, med stöd i lagtinget. Det fanns inga andra alternativ.

Wille Valve (MSÅ) påminner i en replik om regeringsprogrammet där det tydligt står skrivet att avsikten var att omförhandla avtalet. Något som den så kallade vitboken visar att regeringen inte ens försökte. Valve påminner också om en tidningsartikel från 2017 (när upphandlingen inleddes) där budskapet från Veronica Thörnroos var tydligt: Centern skulle inte stoppa avtalet om de vann valet. Thörnroos säger i intervjun att kortrutten är det enda alternativet och att hon inte tror på tunneln. På frågan om Centern stoppar kortruttsplanerna om de vinner valet blir svaret nej.

”Så vad skulle man tro som minister i Sjögren 1?”, frågade Valve.

”Man borde gå direkt till källorna och inte via nyhetsförmedlare för att kolla att det verkligen stämmer”, svarade Pettersson på det.

Se där. Återigen försöker Jörgen Pettersson attackera medierna i stället för att acceptera att den egna historieskrivningen utmanas. Kanske Centerns påstådda nystart i nuläget bäst beskrivs som en light-version. Ny förpackning, men en bitter eftersmak.

Göran Djupsund har troligtvis rätt i gårdagens Nyan. Det är svårt att ”offra” de inblandade för att återskapa förtroendet för landskapspolitiken. Det måste ju finnas några kvar också.

Men då krävs det att resten faktiskt tar till sig av väljarnas ilska. Och inte bara avpolletterar Veronica Thörnroos och går vidare som att inget har hänt. För så är det inte.

Har det sjunkit in än, Centern?

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp