DELA

Bra affärer ger pengar till mer än ett bolag

Man får tacka och ta emot när Gamlans Niklas Lampi reder ut begreppen i Nyans och Åland24:s tv-satsning.
Dumma och lättlurade. Det är vi på Nyan enligt Gamlans chefredaktör Niklas Lampi, som i lördagens tidning tar både heder och ära av oss och alla andra som är involverade i satsningen på åländsk lokal-tv med internationell potential i Åland24 och Plattform24.
Nyans vd Stefan Norrgrann och undertecknad har inte bättre vett än att vi låter oss luras på en massa pengar av Stefan Pettersson och Folke Husell, som sedan ska bli rika på att sälja resultatet av vår vedermöda till utlandet. Därtill är det på något lurvigt sätt moraliskt förkastligt att Pettersson och Husell är involverade i Ålands penningautomatförening, som det går bra för, och så ligger Lars Porko på något vis bakom det hela.
Ja, ja.

Jag för min del är kolossalt smickrad över att den gode Niklas tror att Nya Åland har pengar som någon kan lura av oss. Visst har det gått bra de senaste åren, men gossarna på Strandgatan måste ha överskattat oss lite grann om de tror att det finns så mycket på kistbotten att det vore värt att lura oss för den skull.
Hellre är jag dessutom lättlurad i affärer om jag får vara med och göra något kul och spännande, än står helt olurad vid sidan om. Är det liksom inte det som är pudelns kärna, Niklas, att det var Nyan som bjöds upp till dans och inte gamla ärevördiga ”helåländska” Gamlan?

Att det kommer snöda slängar om Nya Ålands del i det hela är inte alls oväntat. Vi har säkert bidragit med en del pajkastning i tidningskrigen genom åren, så det är smällar man får ta., med gott humör till och med. Däremot är det rätt allvarliga anklagelser Niklas Lampi anför mot Folke Husell, mot Stefan Pettersson och mot Ålands penningautomatförening. Det är ”affärsetiskt gungfly” minsann och det är ”egen vinning på bolagets bekostnad”.
Man kan bara hoppas att Niklas Lampi har mer på fötterna än hans mångordiga ledare avslöjar, för annars har han kanske drivit Paf rakt i Nya Ålands öppet välkomnande armar. Som bolag har vi nämligen inget alls emot att ta över Gamlans sponsorsamarbeten med Paf, till exempel med Paf Open. Eller förlåt, var det också oetiskt? Det är ju så svårt att hålla reda på var gränserna går.

I all enkelhet, tro det eller ej, så är det så här: Nya Åland hade planer på att inleda någon form av tv-satsning, ungefär i samma storleksordning som det som Gamlan nu aviserat. När vi under våren fick möjligheten att jobba med något mycket större och mer ambitiöst kastade vi oss över chansen. Inte för att vi var dumma och lättlurade, utan för att vi såg massor med möjligheter för Nya Åland att än en gång vara med och kasta om det åländska medialandskapet. Vi tror att det kommer att bli bra och att det stärker vårt bolag.
Om det sedan är så lyckligt ställt att någon annan kan bli rik på detta samarbete, till exempel initiativtagarna och de som investerar stora pengar i bolaget, så har vi absolut inget emot det. Så fungerar affärslivet.

Således får vi alltså tacka Niklas Lampi för idéerna och för att han för oss pekat ut kommandesamarbetspartners som vi inte hade tänkt på. Tack även för tilltron till Nya Ålands ekonomi.
Och slutligen en fråga: Niklas, är du säker på att ingen del av den kommande vinsten för Plattform24 kommer Nyan till del? I så fall vet du mer än jag.

NINA FELLMAN

nina.fellman@nyan.ax