DELA

Är du en människa så hjälper du en annan

Världens resurser är ojämnt fördelade. Nu behövs pengar till nödhjälp, annars hotar svälten en miljard människor.
En miljard människor svälter i världen.
Det är för många för att man ska kunna föreställa sig hur många det är.
Tänk i stället att vi alla på Åland, varendaste en utom dem fem rikaste, får gå utan annan mat än det vi kan hitta och stjäla oss till.
De där fem som har pengar, de köper ost på tub, pommes med lövbiff och bearnaise och exotiska frukter i butiker där vi fattiglappar inte ens blir insläppta. Förmodligen åker de härifrån, för att slippa se våra hungrande blickar och våra utspända magar.

Vi har ätit upp allt som går att äta. Fallfrukten, de djur i skogen vi kan fånga, allt som blivit kvar på åkrarna. Vi har slickat av pappren i skräptunnorna utanför grillarna, rotat igenom de rikas hushållsavfall (fem rika på 27.000 är mer än världens fattiga har att tillgå).
När våra barn börjar dö försöker de som orkar ta sig härifrån, men vart vi än kommer möts vi av mer av detsamma. Mer svält, flyktingläger, misär.
När vi ber våra rika bröder och systrar om hjälp ser de oss inte. De är upptagna med att reda upp en finanskris som de själva ställt till med genom sin girighet, och tycker att de inte har råd att hjälpa oss, inte just nu.
När de har det igen är vi borta.

Nu är Fellman melodramatisk igen, tänker ni.
Absolut. Hur ska man förstå att vi sitter här i vår superrika del av världen och tillåter att en miljard levande, kännande, tänkande människor går under i brist på mat. Samtidigt som det finns hur mycket mat som helst att köpa.
Det går inte.

Vi måste ha råd att hjälpa. Vi måste kunna ändra på en världsordning som fortfarande, denna dag, är så fundamentalt förvriden att vissa, vi, har allt och andra, de, inget.
Här kommer några inledande instruktioner. Och ja, naturligtvis är det förmätet att komma med instruktioner, men jag gör det ändå:
1. Finlands biståndsbudget har ännu inte nått uppställda mål. Kräv det.
2. Ge av dina egna pengar. Det har du råd med. Det finns hur många organisationer som helst som jobbar konstruktivt och bra med bistånd. All information i världen finns ett tangentbord borta. Kolla till exempel svenska Forum Syd, som samlar närmare 200 biståndsorganisationer under sitt paraply.
3. Handla rättvisemärkta produkter. Människor som får ordentligt betalt för sitt arbete svälter inte.

Att minska fattigdomen och svälten i världen är inte omöjligt. Det är inte ens svårt. Massor av länder, även vårt eget, har rest sig ur fattigdom och umbäranden. Krig, korruption, orättvisa handelsvillkor och utsugning håller länder kvar i armod och beroende. Hur vi än vänder oss är vi en del av det globala ekonomiska systemet.
Det är vår plikt att förändra det.

Och dessutom är det ju säkrast för oss att vi gör det. Tänk igen på det åländska exemplet. Säg att du är en av de där svältande ålänningarna.
Du överlever, men nästan hela dina familj stryker med. Du sliter vidare med ditt liv. En dag träffar du en av de där fem rika på gatan. En av dem som inte såg dig när du stod med dina döende barn i famnen. Vad känner du då? Vad gör du?

NINA FELLMAN

nina.fellman@nyan.ax