DELA
Foto: Jeanette Östman/SPT

Å ena sidan, å andra sidan …

Vad blir konsekvenserna av antivaxxrörelsen om coronan går att hantera, bara alla vaccinerar sig? Och hur ska vi hantera frågeställningarna som den konflikten för med sig?

Sedan denna sida i förra veckan gick igenom förutsättningarna för ett framtida scenario, i vilket coronapandemin mer liknar en svår säsongsinfluensa som går att leva med, har mycket hänt. Från hela världen strömmar rapporter in om att detta ”influensascenario” alltmer håller på att bli verklighet.

Men en av dessa förutsättningar visar en bekymmersam tendens till att inte vilja uppfyllas. För att sjukvården inte ska överbelastas måste så stor andel medborgare som möjligt vaccinera sig, eftersom vaccinet effektivt skyddar mot svårare sjukdom. Influensascenariot bygger helt och hållet på detta.

Hur ska samhället då hantera att stora grupper fortfarande envist avstår från vaccinationer? Och vad kan i förlängningen vänta dem som väljer denna vanskliga väg?

Det finns tendenser som oroar – för bägge ståndpunkterna i frågan.

I förra veckan kom också märkliga nyheter från Kanada. Provinsen Quebec, som drabbats hårdast i landet av pandemin och hittills har 12 000 dödsfall i corona, ska börja ta ut en ”hälsoskatt” av ovaccinerade. Bara 12 procent av invånarna har valt att inte ta sina sprutor, men utgör ändå en tredjedel av dem som behöver sjukhusvård i regionen – 45 procent av patienterna på IVA var förra veckan ovaccinerade (källa: BBC).

Hur stor skatten ska bli är ännu oklart, men Quebecs premiärminister François Legault aviserade att summan skulle bli ”betydande”.

Samma dag som denna nyhet kom förkunnade Grekland att man ämnade bötfälla alla ovaccinerade över 60 år.

Det är lätt att känna vartåt vindarna blåser. I Sverige har debattörer som Jan Guillou och Alex Schulman flörtat med tanken att de ovaccinerade borde få stå för sina egna vårdkostnader. Det finns ett raseri i luften.

Det är också lätt att förstå varför. Pandemin verkar nu gå att kontrollera, om – ta i trä – omikron inte muterar till något värre. Men likafullt riskerar samhället kollaps, därför att människor på irrationella grunder först vägrar vaccin och sedan, när de väl drabbats, proppar igen vården med sina sjuka kroppar …

Men stopp nu. ”Proppar igen vården med sina sjuka kroppar?” Är inte det ett ganska omänskligt sätt att beskriva saken?

Hoppsan. Jo.

Det finns inget rätt och fel här. Å ena sidan bötfäller vi folk som cyklar utan hjälm och kör utan bilbälte. Å andra sidan behöver de inte betala extra för sin vård sedan, om de råkat ut för olyckor. Analogt med detta kunde man möjligen tänka sig att det är okej med incitament som böter för att få de ovaccinerade att ”ta reson” (som provaxxlägret skulle formulera det) men inte okej att bli obarmhärtig.

För det känns som att det även ligger en obarmhärtighet i luften. I Holland har det diskuterats om de vaccinerade ska få förtur till vården. Argumentet här lyder: kräver vi trots allt inte att operationspatienter inför vissa ingrepp måste gå ner i vikt och/eller sluta röka, för att alls få bli opererade? Måste vi inte solidariskt försöka bete oss så förnuftigt som möjligt för att sedan få tillgång till det vi behöver?

Motargumentet blir: men ska man vägras vård för att man hyser en avvikande åsikt om vacciner?

Varpå motmotargumentet säger: man kan avvika med åsikter men inte med fakta.

Och så vidare. Och så vidare.

Båda sidorna har ju egentligen rätt. Ska våra samhällen vinna över viruset måste så många som möjligt vaccinera sig. Det finns inget stöd i tillgängliga data för att coronavaccinerna skulle ha betydande bieffekter. Desinformationen måste motarbetas.

Men inte med omänsklighet, utan med sunt förnuft. Sanningen finns trots allt tillgänglig för alla som inte lider av direkta vanföreställningar. Det kommer an på oss alla att söka upp alla relevanta fakta och sedan så ofta – och så vänligt – som möjligt, föra informationen vidare till alla dem som tvekar.

För våra samhällen har heller inte råd att bli omänskliga. Vad tjänar det till att vi vinner över viruset om vi samtidigt förlorar oss själva?

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp