DELA

Zarah Leander och Freud på Alandica

Två musikteaterföreställningar från Sverige gästar Mariehamn i oktober.
Onsdagen den 7 ger Olivia Stevens ”Zarah Leander” och den 31 oktober spelar Stockholms musikteaterensemble upp ”Freuds cigarr” på Alandica.
Föreställningarna i Mariehamn ingår i två olika turnéer runt om i Svenskfinland.
Olivia Stevens kabaréföreställning om Zarah Leander hade hon premiär på i New York där hon bland annat gett den i Carnegie Hall.
Olivia Stevens, med ett förflutet bland annat som Sally Bowles i ”Cabaret” på Studioteatern i Malmö, bor sedan flera år tillbaka i New York och det var där som idén om en Zarah Leanderföreställning föddes.


”Någonting svenskt”
– Min producent ville att jag skulle visa upp mig i New York, på en europeisk kabaréfestival, med någonting svenskt. Jag tänkte på Ernst Rolf men producenten föreslog Zarah Leander, säger Olivia Stevens i pressmaterialet kring föreställningen.
Premiären i fjol sammanföll med uppmärksammandet av hundraårsminnet av Zarah Leanders födelse.
Sedan premiären i USA har Olivia Stevens spelat sin föreställning bland annat på Berns och Stadsteatern i Stockholm och på Krapperups slott i Skåne.
I Frankrike har hon framträtt med en fransk version.


Freud som musikal
Stockholms musikteaterensembles föreställning ”Freuds cigarr”, är en svensk musikal om Sigmund Freud som hade urpremiär på Boulevardteatern i Stockholm i januari i år.
– Tänder du på helt fel personer? Blir vissa saker fel hela tiden? Fobier? Vem är det som tjatar i ditt huvud? Ser din fru ut som din mamma? Oförklariga gråtattacker vid tanken på stångkorv med sauerkraut? Är dina instinkter otämjda? Kom och lägg dig på divanen hos Freud. Doktor Freud har förklaringen, skriver teatern i ett pressmeddelande kring föreställningen.
En ”drömsk, rafflande, rolig och smart musikalföreställning” utlovas.
För text och musik står Jan-Erik Sääf medan Andreas Boonstra arbetat med regin. Som Sigmund Freud ser vi Jonas S. Nerbe, utbildad vid Konservatoriet i Wien och med opera, operett, romans och musikal på sin repertoar.


Muskikteater
– Det blir musikteater. Nerbe ackompanjeras av en trio med piano. violin och kontrabas, säger Dick Holmström som ordnar båda turnéerna.
Han berättar också att Olivia Stevens ackompanjeras under Zarah Leandter-turnén av den finländske pianisten Jesse Varpama, känd bland annat som ackompanjatör åt Ami Aaspelund.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax