DELA

Vivakören sjöng för teaterpublik

– Vi fick ett mycket gott mottagande, mycket applåder, säger Viva Holm i åländska Vivakören som i fredags sjöng på Svenska teatern i Helsingfors som upptakt till föreställningen ”Så som i himmelen”.
Som Nyan tidigare har berättat har Svenska Teatern i höst bjudit in 20 körer från olika delar av Svenskfinland till höstens föreställningar av ”Såsom i himmelen”. Vivakören är den enda som deltar från Åland.
Programmet är upplagt så att körerna får en kvart på sig att framföra ett sångprogram innan själva föreställningen tar vid.


”Tusen och en natt”
Viva Holm berättar att Vivakören med sin dirigent Lena Svartström bjöd på sånger ur konserten ”Tusen och en natt” som kören gav vid 20-årsjubileet hösten 2007.
I föreställningen ingår dans och man har lagt stor vikt vid dräkterna. Föreställningen arbetades fram inom kören med stöd av körinspiratörerna Anci Hjulström och Simon Ljungman från Göteborg.


Väl mottaget
Enligt Viva Holm märkte man att det som man bjöd publiken på i den fullsatta salongen på Svenska Teatern blev väl mottaget.
– I pausen var det flera som kom fram och tackade. Man berömde också våra dräkter, säger hon.
För kören var det trevligt att få sjunga i ett sammanhang som detta. ”Såsom i himmelen” handlar ju om en kör.
– Det var också en stor upplevelse att få stå på Svenska Teaterns stora scen, säger Viva.


På rundtur i huset
Kören togs redan på eftermiddagen emot på teatern och fick sig en guidad runtur i huset med teaterns informatör, ålänningen David Lindström, som ciceron.
Man fick se själva föreställningen från goda platser på parketten.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax