DELA

Visar målningar med havsmotiv

När Anna Wirman (bilden) ställde ut på Galleri Skarpans i mars i år var temat ”Naturupplevelser”. När hon nu återkommer med en utställning på Galleri Fäktargubben är temat ”Havet”.
På Skarpans ställde Anna Wirman ut tillsammans med Ritta Högberg, båda är fritidskonstnärer som med åren börjat måla allt aktivare. Båda kommer från Helsingfors, men träffades och blev bekanta på en konstkurs i Stockholm.


Flyttade till Åland
Anna Wirman kunde i samband med den utställningen berätta att hon och hennes man seglat mycket och besökt Åland många gånger och att de bodde på Ringvägen i Mariehamn ”mer än på halvtid”. Nu säger hon att de är här till två tredjedelar.
– Jag har fortfarande ett jobb i Stockholm som jag måste resa till ungefär var fjortonde dag, förklarar hon.


Smyckesdesign
När Anna Wirman var i tonåren och ännu bodde hemma i Helsingfors fick hon ett erbjudande om elevplats på handmålningsavdelningen på Arabia porslinsfabrik. I ställer valde hon dock att resa till Sverige där hon småningom kom att utbilda sig i gemmologi, alltså i vetenskapen om ädla stenar. Hon började också designa smycken.


Naturmotiv
I samband med utställningen på Skarpans berättade hon att inspirationen i hennes måleri oftast kom ur naturen och ser man till de akvareller och akrylmålningar som hon nu visar på Fäktargubben så är också de genomgående naturinspirerade. Hon visar dels akvareller med klippor, fyrar och solnedgångar i naturalistisk stil och dels lite mera abstrakta akrylmålningar där hon också strör in tredimensionella stråk i form av sand som hon hämtat hem från en resa till Brasilien.
Det hon ställer ut beskriver hon som ”plock”. Med det menar hon att det handlar om målningar från lite olika tider som passade in i havstemat. Vissa av arbetena är dock tillkomna under detta år.
Utställningen har sin vernissage på torsdag, den 28 juni, kl. 18-20 och den kan ses till den 21 juli.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax