DELA

Visar måleri fyllt av berättelser

– Varje bild är en berättelse i sig, säger Evamaria Mansnerus (bilden) som bjudits in för att visa sina stora uttrycksfulla målningar i Ålands konstmuseum.
Men berättelserna överlåter hon åt var och en att formulera.
Utställningen kallar Evamaria Mansnerus just ”Berättelser”. Någon särskild avsikt säger hon sig inte ha haft med berättelserna, annat än att hon levt med dem. Det vi får se se är glimtar ur olika livsskeden, en mor son insjuknar i Alzheimers sjukdom, äldsta dottern som flyttar hemifrån, intryck från en resa till Berlin med tankar bland annat kring den fallna Berlinmuren och gatukonsten.
I en egen beskrivning av utställningen skriver Evamaria Mansnerus bland annat: ”Det jag ger er här är min dagbok. Det mest privata – det som är så himla allmänt.”
Dramatik och en god portion humor ingår också, som i arbetena ”Det kan hända” I och II där en råtta både bits och hotar bli biten.


Olika tolkningar
Att berättelserna som finns inrymda i bilderna varierar med betraktaren har hon fått belägg för när hon visat målningarna för olika personer som besökt henne hemma på Föglö.
– Alla har sina egna tolkningar, det är inte bara mina berättelser, konstaterar hon.
Du målar gärna i stort format, eller gömmer du också några små målningar någonstans?
– Jag dras till de stora formaten och jag skulle faktiskt gärna måla ännu större, säger hon med ett litet skratt.
Men det kan väl vara lite svårt att sälja stora svårplacerade målningar?
– I princip räknar jag faktiskt inte med att någon skall köpa dem och det har inte heller någon betydelse för mig. Jag tänker aldrig på om det jag gör går att sälja eller inte. Men jag värderar högt att jag får göra vad jag vill.
– Jag har ju min försörjning ordnad ändå, tillägger Evamaria som också är konstlärare vid grundskolan i Föglö.


Konstlärare
Eva Marie Mansnerus är född i Järfälla i Sverige men hennes far kom från Föglö och där har hon sin släkt. Sedan 1989 är hon bosatt på Föglö. Sin konstutbildning har hon fått både i Sverige, i Finland och på Åland och hon fick behörighet som konstlärare år 2005.
I konstmuseet har Evamaria Mansnerus tidigare visat sina arbeten bara i samutställningar. Senast hon hade en separatuställning i Mariehamn var år 2002, på Galleri Bagarstugan. Samma år ställde hon också ut med Nanna Sjöström, Juha Pykäläinen och Olle Törnqvist i Norrtälje konsthall.


Vernissage, diskussion
Utställningen i konstmuseet har sin vernissage på tisdag, den 21 oktober, kl. 18. I anslutning till utställningen ordnas också, tisdagen den 28 oktober kl. 18, en diskussion med konstnären i serien Möten kring konst. Tema är bland annat frågan om hur bilden förmedlar budskap.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax