DELA

Utställning från Åland fick besök av kungapar

Ålands sjöfartsmuseums utställning ”Farewell to Sails” (Farväl till seglen) som nu visas på Nya Zeeland har haft kungligt besök, berättar musiechef Hanna Hagmark-Cooper på sjöfartsmuseet.
– Från New Zealand Maritime Museum meddelar man att utställningen ”Farewell to Sails”, som producerats av Ålands sjöfartsmuseum, har haft kungligt besök. Det skedde då Spaniens kung Juan Carlos och drottning Sofia besökte museet i samband med ett statsbesök besök i Nya Zeeland, skriver Hagmark-Cooper i ett pressmeddelande.
Enligt de uppgifter man fått från Nya Zeeland var det då kungaparet öppnade en utställning om spanska expeditioner i Söderhavet som drottning Sofia fick syn på den åländska utställningen.
– Om det var ämnet i sig eller Rita Jokirantas vackra formspråk som väckte drottningens intresse är inte klart, men kungaparet tog sig i alla fall tid att se utställningen, trots att det inte ingick i det officiella programmet.
Hagmark-Cooper konstaterar att det inte är ofta sjöfartsmuseet får kungligt besök men att det är roligt när det händer, även om det är på andra sidan jordklotet.
– Händelsen visar också poängen med att producera internationella vandringsutställningar. Utan tvekan når man en mycket större och bredare publik än om man bara visar en utställning lokalt.
Utställningen ”Farväl till seglen”, som visades i Ålands sjöfartsmuseum under sommaren och början av hösten, uppmärksammar i ord, bild och föremål att det i år är 60 år sedan de sista lastbärande segelfartygen rundade Kap Horn.. (jk)