DELA

Urpremiär för ”Lumparpumparn” på Pellas

Temat och historien är spännande och det börjar lovande med suggestiva röster som hörs i mörkret från salens alla hörn, men sen tappar framförandet tyvärr i tempo, skriver Nyans recensent om ”Lumparpumparn” som hade premiär på Pellas i Lemland i fredags. (På bilden Leif Andersson, som Lumparpumparn, och Maria Ström som hans maka, Clementin.)


Civilingenjör Bergquists (spelad av porträttlika Leif Andersson) djärva planer på att torrlägga Lumparn och skapa bördig åkermark, tropiska växthus och en hel Lumparstad, väckte i sin tid en enorm debatt för och emot – även i landstinget. Dåvarande landskapsstyrelsen beviljade medel för provborrningar, men längre än så framskred inte projektet. Tanken om Ålands eget ”Eden” har säkert fascinerat många, bland dem Kiki Alberius Forsman som skrivit manus till den pjäs Pellas Ladugårdsteater, i regi av Matts Stenlund, satt upp.
Temat och historien är spännande och det börjar lovande med suggestiva röster som hörs i mörkret från salens alla hörn, men sen tappar framförandet tyvärr i tempo. Historien utvecklar sig långsamt, mera i tablåer än som en hel ”båge” med någon form av klimax. Det tycks vara svårt att skildra ett livsöde, eller en del av det, utan att göra det i just enskilda bilder. Tänk bara på Joeloperan.
Det finns underfundiga dialoger som när barnen reflekterar de vuxnas syn på Lumparprojektet: ”min mamma säger att” och ”min pappa säger att”, ”min mamma tänker jobba i Lustgården” och så vidare. – Lumparpumparn som drömmer landstingsdebatten där rösterna stegrar sig mardrömslikt och till sist blandas så ingen enskild stämma hörs är en annan höjdpunkt. Bildspelen där dåtid och nutid blandas är roliga och underhållande.

Läs hela recensionen i dagens, måndagens, Nyan.

Lena Johanna Svartström

Teater
”Lumparpumparn – geni och galning.”
En pjäs av Kiki Alberius Forsman.
Pellas Ladugårdsteater, 18 juni.
I rollerna: Leif Andersson som Lumparpumparn, Maria Ström som Clementine, Oliver Lehtinen, Joanna Håkansson, Göran Karlberg, Markus Enqvist, Gun Holmström, Jaana Lönnblad.
Musik: Janis Zeimuls, Tomas Enqvist och Markus Enqvist.
Bildspel: Stefan Öhberg.
Ljus och ljud: Martti Rajamäki och Lars Lundell.
Koreografi: Helinä Niemi.
Dräkter: Lena Andersson.