DELA

Uppgång för Alandia Jazz

Årets upplaga av Alandia Jazz är nu slut. Arrangörerna är riktigt nöjda. På senare år har man sett en negativ trend bland antalet besökare, men den trenden verkar man nu ha lyckats bryta.
Alandia Jazz är slut för i år. Årets evenemang har varit väldigt lyckat, säger Fredrik Erlandsson, en av arrangörerna. Det har över lag varit bra med folk, och responsen från besökarna har varit väldigt positiv.
– De som har besökt festivalen har kanske inte tyckt om alla framträdande, men vad jag har förstått har de allra flesta hittat åtminstone ett band de har gillat, berättar Erlandsson.

Ovanligt bra år
Det här årets festival har gått bättre än de senaste, och det är arrangörerna självklart glada över. Vad det beror på tror man sig också ha en aning om.
– Utbudet av musiker har varit väldigt varierat, så det har funnits något för alla, menar Erlandsson.
Antalet besökare har man inte räknat på än, men att det är fler än vanligt är ganska säkert.
– Under torsdagen slog vi helt klart besökarrekord om man jämför med torsdagarna tidigare år. I år var det ca 330 inbetalda, mot omkring 200 tidigare, berättar han.
Som arrangör menar Erlandsson att man alltid vill ha fler besökare än vad som kommer, men att han åtminstone är nöjd med årets besökarantal.
– Det känns skönt att vi har lyckats bryta den nedåtgående trenden, berättar han.


Ekonomin också åt rätt håll
Tidigare år har man alltid gått svagt på minus berättar Erlandsson, men så verkar inte fallet vara nu.
– Det är för tidigt att säga något exakt ännu, innan vi har räknat, säger han. Vi har nog inte gått en massa på plus i år heller, men jag är ganska säker på att vi inte går minus i år i alla fall.
– Vi har haft ett lite annat upplägg i år vilket verkar ha fungerat riktigt bra, berättar han. Men vi har dragit en del nya lärdomar i år också, så nästa år kommer vi igen ännu starkare.

JazzKamikaze populära
Bland årets framträdanden tror Erlandsson att JazzKamikaze är favoriten. Många har haft mycket positivt att säga om dem.
– Det var många som pratade om dem. Både det faktum att de var tekniskt briljanta, och att deras energi på scenen var otrolig, säger han.
– Vi har redan börjat fundera på nästa års program, berättar han också.

Text: JENNY SINDÉN