DELA

Unga skall få teaterutbildning

Kultur i vården och en teaterskola för ungdomar är några av de satsningar Ålands kulturdelegation planerar under 2009.
– En teaterutbildning kan både bli en språngbräda för unga som vill bli skådespelare och en tillgång för teaterlivet, säger kulturminister Britt Lundberg (C).
Kultur skall inte enbart behandlas som en guldkant, utan också vara en viktig del av vardagen och fungera som motvikt till stress. Det menar Britt Lundberg då hon tillsammans med delar av kulturdelegationen presenterade handlingsprogrammet för 2009.
En teaterutbildning för unga ligger högt upp på listan.
– Den skulle fungera som musikinstitutet, så att man studerar där på sin fritid men kan avlägga viss examen. I år skall vi utreda om det finns intresse och möjlighet för en sådan satsning, säger Britt Lundberg.


Vårdande kultur
Kultur i vården är är annan fråga med hög prioritet.
– Det kan finnas patienter som tillfrisknar tack vare att de fått ta del av kulturupplevelser under sjukdomstiden, säger kulturdelegationens ordförande Annsofie Joelsson.
Andra kultursatsningar under året är en utvärdering av skärgårdskulturprojektet som nu är inne på sitt sista år. Kulturdelegationen skall också fortsätta med de så kallade kulturrundorna då de besöker kulturnämnder- och utövare ute i kommunerna. De vill också arbetar för en ökad professionalisering bland kulturutövarna.
Om satsningarna kan genomföras beror på ekonomin. Alla landskapets avdelningar skall i år spara 2 procent av sin budget.


Nordiska rådets pris
Ålands sång- och musikförbund arbetar redan nu för att alla skolor skall ha en egen skolkör.
– Vi vill hjälpa musiklärarna att lyfta fram musiken ännu mer än den lyfts fram i dag, säger Inga-Lill Rögård.
Ett första utkast till att omforma Nordiska rådets stadgar har påbörjats, kunde byråchef Jan-Ole Lönnblad berätta.
– 2010 blir det första året också Åland kan nominera en författare till priset.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax