DELA

Trio bjuder på konstupptakt i Geta

I dag kör årets upplaga av Geta Poesi och visa i gång. Det sker med en konstbetonad upptakt i Tia Itkonens atlejé på Ströms i Skinnarböle där det också blir bokutgivning och visor till gitarr. (På bilden Kjell Andersen, en av utställarna.)
För konsten står Skinnarbölekvartetten som har vernissage på sin första gemensamma utställlning. Kvartetten reducerades dock till en trio när Kurt Skogberg bröt benet och skadade ett knä just när han skulle sätta igång med det han planerade att ställa ut. Nu finns konst av Tia Itkonen, Kjell Andersen och Kirsi Strand med.
Men det betyder inte att kvartetten har sprängts. Tia Itkonen, som samlat gänget med Getakonstnärer, säger att alla fyra nog kommer att bjuda på fler utställningar i hennes ateljé framöver.


Byggde ateljé
Tia Itkonen har länge haft sommarhus i Geta och vistats där också tidiga vårar och sena höstar. När hon inte jobbar som bildterapeut i Stockholm vistas hon i Geta.
Ateljén byggde hon för snart tio år sedan bland annat för att få ett utrymme med takljus för sina skulpturaarbeten. Hon har examen i konst och design från Cass Collage i London och bland de målningar hon nu visar finns en del av en cementskulptur, ”Laura”, från Londontiden med.
Det är första gången som Tia Itkonen ställer ut i Geta och enligt henne själv är de akrylarbeten hon visar mycket representativa för hennes konst. Ett abstrakt och expressivt. måleri, tillkommet med fart och energi.


Naturinspirerat
Kjell Andersen, som visade utställningen för Nyan i går, bidrar med målningar som han gjort efter att familjen återkom till Geta i fjol. Andersen har en stark känsla för naturen och det han nu visar innehåller genomgående olika element ur naturen i Geta. Men det är inte fråga om några rena landskapsvyer. I de flesta av målningarna finns mytiska motiv invävda, en skadskjuten drake, jätten Singer och liknande.
Andersen visade redan för ett par år sedan i sin debututställning på Galleri Skarpans en dragning till det mytiska i naturen och med ett visst mått av naivism i uttrycket.


Teckningar
Den tredje utställaren, Kirsi Strand, är lärare vid Bild- och formskolan och har arbetat mycket med grafik. Den här gången visar hon dock inte grafik utan teckningar, pennteckningar och tuschteckningar som ger en känsla av att vara blad hämtade ur hennes skissbok. Här finns teckningar med människor men det som man kanske mest lägger märke till är hennes uttrycksfulla skisser med katter och hundar som motiv.
Vernissage på utställningen är det i dag, fredag, kl 16-19 och inom den tidsramen ryms också PQR:s släpp av sommargetabon Martin Enckells nya diktsamling. Andreas Persson bjuder dessutom på visor till gitarr.
Efter vernissagen kan utställningen ses lördag 12-15 och 16.30-18 samt söndag 12-14. Följande veckoslut kan man se den lördag och söndag kl 12-16.


Jensen vid Norsträsk
Efter upptakten i Skinnarnöle följer i Geta poesi och visa, kl 20 vid Norsträsk i Östergeta, ett program med musik, lyrik, komik och tragik med författaren, estradpoeten och sångaren Emil Jensen från Sverige.
På adressen http://www.getapoesiochvisa.ax kan man finna hela programmet för poesi- och visevenemanget.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax