DELA

Tomas Nuñez till Nationaloperans orkester

Cellisten Tomas Nuñez-Garcés tillträder i mars en tjänst som andra solocellist i Nationaloperans orkester i Helsingfors. Nuñez-Garcés vann i hård konkurrens provspelningarna för tjänsten.
– Det känns jättekul eftersom det är så hård konkurrens om jobben här i Helsingfors. Det skall bli både roligt och motiverande att börja i orkestern i mars, säger Tomas Nuñez-Garcés till Nyan.
Någon helt okänd arbetsplats är Nationaloperans orkester inte för den nu 24-åriga Tomas. Han berättar att han gjort flera inhopp i orkestern tidgare.
– Jag har spelat där från och till också nu i höst.


Uppskattar Franck
Om Nationaloperans kända överdirigent Micko Franck har han bara gott att säga.
– Jag gillar hans sätt att dirigera, han är faktiskt jättebra.
Anställningen vid Nationaloperan är en fast tjänst men inleds med en prövotid från mars till maj.


Studerar samtidigt
Tomas Nuñez-Garcés har sedan 2003 studerat vid Sibeliusakademins utbildningsprogram för utövande tonkonst där hans professor är Marko Ylönen.
Till Sibeliusakademins ungdomsavdelning kom han redan 1999 och studerade då för Hannu Kiiski. Han har fått undervisning av kända cellister som Arto Noras, Frans Helmersson och Philippe Muller.


Tävlar i Åbo
Vid sidan av jobbet på Nationaloperan skall Tomas nu göra färdigt studierna vid Sibeliusakademin och han har andra utmaningar i sikte för framtiden i form av både nationella och internationella cellotävlingar.
– Närmast skall jag nu delta i den nationella cellotävlingen i Åbo som genomförs i februari. Det är på grund av den som jag kan inleda mitt arbete vid Nationaloperan först i mars.
Under förra läsåret var Tomas Nuñez-Garcés lärare i cellospel vid Ålands musikinstitut men slutade från höstterminen.
– Det blev tidskrävande med resorna och svårt att kombinera med studier och jobb.
I Helsingfors har Tomas Nuñez-Garcés bott sedan han inledde sina musikstudier där och han säger sig trivas jättebra i huvudstaden med dess många möjligheter.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax