DELA

Titanic har blivit fullständigt osänkbar

– Titanic sjönk men har nu blivit fullständigt osänkbar.
Det säger Claes-Göran Wetterholm (bilden) , sjöhistorisk författare som nu är ute med sin andra bok om Titanic.
Wetterholm skall hålla föredrag på Sjöfartsmuseet i Mariehamn den 6 november.
Claes-Göran Wetterholm är etnolog och räknas i dag in bland de främsta experterna på Titanic. Han har också arbetat med utställningar om den sjunkna Atlantångaren, men också om annan fartygshistoria och om emigration.
– Man kan säga att jag sedan 1966 jobbar på heltid med Titanic, förklarar han.
Wetterholm, som Nyan träffade på bokmässan i Göteborg, har tidigare skrivit böckerna ”Skrufångaren Per Brahe”, ”Ångaren Trafik af Hjo”, ”Vrak i svenska vatten”, ”Dödens hav – Östersjön 1945”, ”Lucitanias undergång – Atlanten 1915” och ”Titanic”.
Åland har han besökt tidigare, bland annat när han arbetade med boken om Per Brahe, som sjönk, bärgades och småningom blev Åland II som trafikerade mellan Åland och Åbo.


Sagoskepp
Att den nya boken, utgiven på Ekerlids förlag, heter ”Sagoskeppet” är inte en slump.
– När jag intervjuade den sista överlevande svenska passageraren från Titanic, Beatrice Sandström, som gick bort 1994, sade hon till mig: ”Det känns som en saga, vet du”.
Bokens undertitel är ”Titanics myter, Titanics människor”. Myter som att en orkester skall ha spelat ”Närmare Gud till dig” när fartyget sjönk eller att man skulle ha hållit hårt på att kvinnor och barn skulle få gå först i livbåtarna.
Wetterholm ställer myterna mot vad man vet om verkligheten.


En symbol
Titanic är, menar han dock, inte bara sanning och myt.
– Hon har blivit en symbol för triumf och tragedi, för teknikens fåfänga försök att besegra naturen, för kärlek och sorg.
Han säger också att själva fartyget blivit en farkost för idéer och tankar.
– Och som sådan har hon blivit en av de starkaste symbolerna i det moderna västerlandet, samtidigt som hon är en av de få, stora mytiska berättelserna från förra århundradet.


Osänkbar
Till Nyan säger Wetterholm, när samtalet kommer in på Titanics grepp om oss:
– Varje människa har sin egen ingång till berättelsen om Titanic och den har blivit fullständigt osänkbar. Hon går ständigt ut på sin jungfrufärd från Southampton och det finns alltid mer att berätta om henne. Det har gått snart hundra år sedan Titanic sjönk och ännu är inte allt sagt.
På Sjöfartsmuseet, där utställningen om Titanic just nu pågår, kan man höra Wetterholm berätta på torsdag, den 6 november, kl. 19.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax