DELA

TBE släppte första skivan

TBE är ett känt begrepp på det fästingrika Åland. Men TBE är också namnet på ett ungt rockband på Kumlinge.
I dess tappning står förkortningen för ”The Bad Evolution”. Nu har bandet släppt sin första skiva. (På bilden från vänster: Lucas Grönvall, Dennis Schåman, Emil Jokipalo och Yohan Henriksson.)
Nyan har tidgare i olika sammanhang uppmärksammat det unga Kumlingebandet som består av fyra killar i åldrarna 14-16 år. Bandet har nu funnits i lite över ett år. Yohan Henriksson spelar gitarr och sjunger, Lucas Grönvall spelar bas, Emil Jokipalo, trummor och Dennis Schåman gitarr.


Alternativ rock
Yohan Henriksson, 15 år, har skrivit fyra av de fem låtarna – både text och musik – på den nya skivan. Den femte har alla varit med om att få till stånd. Henriksson beskriver bandets musik i allmänhet och musiken på skivan i synnerhet som ett slags alternativ rock.
– Vi vill nog inte sättas in i någon speciell genre, säger han.


Bättre än väntat
Skivan har spelats in i Torbjörn Engmans Total Entertainment Studio på Snäckö och enligt Yohan är man i bandet mycket nöjd med resultatet.
– Den blev nog riktigt bra. Till och med bättre än vad vi hade tänkt oss.
Efterfrågan har det inte heller varit något fel på.
– Vi har redan sålt nästan alla av de första hundra exemplaren, men nya skivor är på kommande, säger Yohan.


Också live
Småningom skall skivan gå att få tag på också i Mariehamn men för tillfället är det säkrast att vända sig till någon i bandet om man vi ha ett exemplar.
Den som vill höra TBE live kan söka sig till BUS-festivalen på Lappo i helgen. På festivalen för unga i skärgården uppträder TBE på lördag. Sedan skall bandet också spela på de åländska landskapsdagarna i Helsingfors, närmare bestämt den 15 juni kl. 15 på Esplanadscenen. Även på visfestivalen på Kumlinge i början av juli kan man höra bandet.


Syssla med musik
På frågan om vad bandmedlemmarna siktar på framöver säger Yohan Henriksson att man i varje fall kommer att fortsätta att spela och syssla med musik i någon form.
– Jag är i alla fall säker på att jag kommer att hålla på med musik i hela mitt liv, säger han.
– Men nu spelar vi mest för att ha roligt, tillägger han.
Och namnet. man tänker ju på TBE som Kumlingesjukan?
– Ja, men man kan också tänkta på The Bad Evolution, på Kumlinges sociala utveckling, säger Yohan.

jan.kronholm@nyan.ax