DELA

Svängigt i augusti

”Gipsy swing” eller ”jazz manouche” av bästa märke får den åländska publiken bekanta sig med vid en konsert med gruppen Whatclub och gäster i augusti i Mariehamn. ”24 strings” kallar man musikprojektet. (På bilden Whatclub med Richard Palmer, Kjell Dahl och Jochum Juslin.)
Richard Palmer i Whatclub hoppas att projektet skall kunna bjuda på ”en unik gränsöverskridande konsert”. Man har nu slagit fast datum för konserten i Ålands konstmuseumi. Fredagen den 29 augusti bjuder man på musik med Whatclub i ett möte med den internationellt kände svenske cellisten Svante Henryson och den framstående finländske violinisten Mikko-Ville Luolajan-Mikkola.
Konserten stöds av Nordens institut, Ålands kulturdelegation och Ålands museum och konstmuseum och entrén är fri.


Erfarna musiker
– De två musikerna som Whatclub valt att samarbeta med är särskilt utvalda för sin individuella ton och unika individuella musikaliska erfarenhet, berättar Palmer.
– Cellisten Svante Henryson har en närmast ojämförligt bred musikalisk erfarenhet. Han har turnerat som elbasist med den svenska hårdrocksgitarristen Yngwie Malmsteen, spelat kontrabas i Oslos filharmoniska orkester, spelat cello i olika konstellationer inom jazz- och world music-genrerna (med norske pianisten Jon Balke, danska slagverkaren Marilyn Mazur), och han har medverkat på skiva med den svenska operasångerskan Anne-Sofie von Otter och brittiske popsångaren Elvis Costello.
Mikko-Ville Luolajan-Mikkola verkar dels som klassisk violinist (bland annat vid Nyslotts operafestival), dels som violinist inom den form av europeisk jazz som kallas ”gypsy swing”, eller ”jazz manouche” (med Hot Club de Finlande).


Två år med Whatclub
Gruppen Whatclub har existerat i två år, och har bland annat hunnit framträda på Musik.ax 2006, Mariehamn Winter Jazz och Kulturnatten i Mariehamn 2007. Bandledaren och gitarristen Richard Palmer och kontrabasisten Kjell Dahl har spelat på i stort sett alla jazzfestivaler på Åland under de senaste 8-9 åren. Gitarristen Jochum Juslin, som för närvarande studerar på Musikhögskolan i Örebro, hör till den nya unga generationen åländska jazzmusiker, och kan också. höras i folkmusikgruppen Skrå.
Musiken som framförs är bland annat kompositioner av Richard Palmer, Django Reinhardt och Svante Henryson.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax