DELA
Foto: Stefan Öhberg

Större och abstraktare är Torgés riktning

”Torgéartmix”– så heter Bo Torgés nya utställning som öppnar i dag på Jomala bibliotek.– Det är en mix, ett axplock av mina nyare verk, säger Torgé.

Det är en pågående utveckling av konstnärskapet som besökaren får uppleva i utställningen ”Torgéartmix på Jomala bibliotek. Den består av sammanlagt 15 verk, de flesta akryl på duk men också ett par skulpturer. Några målningar är också påfallande stora, vilket Torgé själv nämner som en del av sin konstnärliga förnyelse.

– En del är lite större format jo, framför allt ett par stycken. Jag tycker att det är intressant med stora format, och jag skulle vilja göra ännu större verk, men stora format fordrar också stora utrymmen. Just nu har jag en mindre kontorsmodul där jag har min ateljé i anslutning till bostadshuset. Det skulle vara intressant att göra verk i riktigt stora format, men det får bli i framtiden.

Vad är det främst som lockar med det större formatet?

– I det stora formatet ges det mera möjligheter att jobba med mycket färg och form som jag håller på med. Min inriktning har utvecklats till att bli mer abstrakt impressionistisk, vilket jag tycker är det intressantaste för tillfället.

Ett exempel på detta är målningen ”Kvällspromenad”, ett av de största verken i utställningen.

– Den är lite i den nya stilen jag håller på att utveckla. Mycket färg och motivet lämnar mycket för fantasin. Det är lite roligt, just i den ser folk ganska många olika saker har jag redan märkt. Det är väl det jag försöker eftersträva i målandet, att man ska kunna se lite olika saker. Frågar man ett barn kan det se andra saker än en vuxen.

Experimentera

Samtliga verk som visas i utställningen är nyskapade under de senaste två åren, och har inte visats tidigare.

– Jag har tagit ut ett axplock här, jag har mycket mera egentligen. Jag mixar upp lite porträtt med olika motiv.

Bland akrylmålningarna får också två skulpturer plats.

– Det är träskivor som jag först figursågat och sedan målat motiv på. Jag håller på att experimentera lite med sånt också. Det är ju det som är privilegiet för en konstnär, en målare, att kunna experimentera.

Målar du på heltid ­nuförtiden?

– Ja, i stort sett är det så nu. Jag är pensionär sedan några år men målar lite varje dag. Tiden är sån att jag i princip kan gå till ateljén när som helst och måla.

Hur växer dina motiv fram?

– Mesta delen av de abstrakta, impressionistiska motiven har växt fram efter hand. Jag kan ha en stor vit duk i början, och så är motivbilden inte helt klar för mig utan kan växa fram under processens gång.

Inspirationen kommer

– Jo, så är det. Varför jag tycker om abstrakt impressionism mer och mer är för att slutarbetet av de målningarna blir så unika, det finns inte en likadan målning i hela världen. Det är ett privilegium att kunna göra sådana målningar.

Hur har två års pandemi påverkat dig som konstnär?

– Både och kan man säga. Jag har kunnat måla förstås, det är ett ensamt jobb, men det här med utställningsmöjligheter har kringskurits förstås.

Fler utställningar

Senaste utställningen innan den aktuella höll Torgé på Galleri Skarpans hösten 2019, när det ännu låg i Mariehamn.

– Jag håller på nu att planera en större gemensam utställning ihop med Ralph Branders, som ska hållas på Kulturkällarn i Mariehamns stadsbibliotek i april om planen håller. Vi skapar på varsitt håll, och sedan ska vi sammanstråla lite längre fram. Vi är mitt inne i skapelseprocessen nu, och det blir en del nytt i den utställningen också.

Utställningen ”Torgéartmix” på Jomala bibliotek öppnar i dag onsdag och visas fram till den 11 februari. På grund av rådande situation ordnas det ingen traditionell vernissage, men Bo Torgé kommer att vara på plats klockan 17–19 i kväll.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp