DELA
Foto: Privat

Statister sökes till Stormskärs Maja

Sugen på att synas när Stormskärs Maja blir långfilm?Det finns fortfarande plats för statister på de första inspelningarna i oktober.

Det säger Jolanda Magga, produktionskoordinator på Solar Films som inleder inspelningarna på Åland den 13 oktober.

Var det filmas då säger hon inte. Den som vill vara statist ska vara tillgänglig båda dagarna.

Någon tidigare erfarenhet av film behövs inte. I ansökningar som kan skickas till Solar Films ska man skriva sina klädmått och skostorlek, och gärna bifoga ett färskt foto.

I slutet av förra veckan hade ett tjugotal personer anmält sitt intresse. Det finns plats för åtta-tio statister till, män i olika åldrar. Det säger Mysan Sundqvist som är filmbolagets ”fixare” på Åland.

Handlingen i Stormskärs Maja, som bygger på Anni Blomqvists romaner om livet i skärgårdens fiskarsamhällen, utspelas den andra halvan av 1800-talet. Hur ska statister i en sådan film se ut, finns det något som inte går an?

– Absolut inga stora tatueringar som kan synas, säger Jolanda Magga.

Frisyrer då, vilka krav ställs där?

– Nja. Kanske håret inte ska vara chockfärgat, till exempel blått eller ljusrött. Allt annat går nog att fixa.

Språket blir svenska

Inspelningarna på Åland inleds på allvar i vår. Manuskriptet har varit färdigt sen början av 2021. Regissör Tiina Lymi har skrivit manuskriptet med Anna Viitala och Juha Lehtola. Precis som i tv-serien som Åke Lindman regisserade för Yle på 1970-talet blir språket svenska.

Solar Films har producerat ett tjugotal inhemska filmer sedan 1997. Många har blivit publiksuccéer. Totalt har bolagets filmer belönats med över 40 Jussistatyetter, Finlands motsvarighet till Oscars.

Landskapsregeringen har beviljat Solar Films 300 000 euro i stöd för Stormskärs Maja. Enligt Jolanda Magga kan bolaget berätta mer om filmen i samband med inspelningarna på Åland i oktober.

Stormskärs Maja har genom åren gått över språkgränserna i Finland, med framgångsrika musikal- och teateruppsättningar. I Vårdö har det lett till det som kallas fotspårsturism. Många finländska turister har besökt Väderskär där tv-serien spelades in.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp