DELA

Ställer ut i naturens galleri

Kristina Wigrens passion är lapptäcken.
Nu ställer hon för andra året i rad ut sina lapparbeten i naturen kring Enebo hantverkscafé i Geta Långö. På midsommardagen är det vernissage.
Kristina Wigrens lapptäcken är i sig en konstupplevelse. Det har de som sett hennes arbeten vid utställningar i gallerier, bibliotek och andra utrymmen kunnat konstatera.
Att se hennes textilkonst med naturen som inramning tillför ytterliga en dimension: Konsten och naturen i samspel med vind, solfläckar, skuggor och dagrar.


Vinterns skörd
I fjol kom många till hennes utställning i naturen och nu på midsommardagen kl.12-18 och på söndag samma tid kan man göra en ny vandring i naturen runt Enebo och bekanta sig med ett tjugotal nya lapptäcken som Kristina sytt i vinter. Hon tillbringar sedan länge sina vintrar i det milda klimatet på Madeira och det är där hon syr sina lapparbeten. Vid Enebo visar hon också en mängd väggbonader, små konstverk, i samma teknik.
– Nu hoppas jag bara att det blir fint midsommarväder, det är ju så att man kan börja tvivla litet, säger hon när hon i pinande kall vind förhandsvisar utställningen för Nyan.


Gammalt hantverk
Att sy lapptäcken är ett gammalt hantverk och med på utställningen finns ett lapptäcke av äldre datum som Kristina fått i gåva av Anders Westerlund från Östergeta. Han köpte täcket på en auktion men beslöt ge bort det sedan fladdermössen byggt bo bakom täcket då det förvarades på en vind.
Hur gammalt det handsydda täcket är kan Kristina Wigren inte säga men hon tycker att det är intressant att få visa det. I det traditionella log cabin-mönstret har en del sidenmaterial farit illa men annars är det i förvånansvärt gott skick.


Trettonde sommaren
Utställningen i midsommarhelgen är sommarens upptakt för Enebo kantverkscafé som Kristina Wigren nu driver för trettonde sommaren.
De populära allsångskvällarna återkommer denna sommar under lördagarna i juli och redan den 28 juni är Enebo platsen för ett program i festivalen Geta poesi och visa med Johanna Grüssner och Sanna Tahvanainen.


Thomas Lundin
– Och lördagen den 2 augusti får vi besök av Thomas Lundin och dragspelaren Calle Pettersson. Lundin var här med familj i fjol och vill gärna komma igen och ge en konsert i sommar, berättar Kristina som håller Eenebo öppet alla dagar fram till senare delen av augusti.

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

jonas.edsvik@nyan.ax