DELA

Spelmanstoner på Breidan

Festligt var det när spelmännen tågade in till Saltviks brudmarsch på Breidablick i Finström på lördag kväll. Med gästande Norrbo spelmanslag var det ett sextiotal spelmän som stämde upp. (I förgrunden Alandia Strings under allspelet.)
Efter att Marita Sandberg, som leder ungdomarna i Alandia Strings, hälsat välkommen fortsatt allspelet under Ragnar Bomans ledning med ”Gammal vals” av Tore Johansson från Jomala Överby och ”Pipar-Jenkes schottis ”och ”Ottos vals” efter Kumlingespelmannen Otto Silander.
Publiken, som räknade ett sjuttiotal personer, var genast med på noterna och många fötter sågs röra sig i takt med musiken.


Ungdomar
Efter allspelet var det dags för de unga i Alandia Strings, ett avsnitt med både modernare och mera traditionella tongångar, börjande med en svängig ”minisnoa”.
Sedan blev det musik med mycket dragspel av Norrbo spelmanslag som också leds av Marita Sandberg och av duon Palle & Marita på dragspel och fiol samt av Ålands spelmansgille.


Taube med kör
Med på resan från Hälsingland fanns Norrbokören – även den ledd av Marita Sandberg – och den framträdde med ett Taube-inspirerat program där publiken fick sjunga med. ”Rosa på bal”, ”Sjösala vals” och ”Maj på Malö” stod bland annat på kvällens allsångsrepertoar. Här medverkade gruppen Spelevinkarna från spelmansgillet.
Programmet avslutades som det börjat med allspel. Publiken undfägnades nu med bland annat ”Delsbo brudmarsch” och Skevik-Mattes polka.


Svängom
Sist kunde de som ville ännu ta sig en svängom till spelmännens toner toner i vals, schottis, polka, med mera.
I pausen i programmet serverades kaffe med hembakat som Södra Finströms byalag bullade upp med.


Gillar fiolmusik
I biljettluckan satt – som så många gånger tidigare i spelmanssammanhang – frivilliga kulturarbetaren Borghill Lindholm.
– Nej, jag kommer inte i håg hur många gånger jag varit med, men många är det. Jag tycker ju om fiolmusik, förklarade hon.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

FOTO: ANDREAS DIENERT