DELA

Spännande höst i Paris för Camilla Heidenberg

– Ny musik har fötts i alla möjliga genrer. Jag har spelat massor, njutit av att öva utan tvång.
Det säger Camilla Heidenberg som haft möjlighet att vistas i Paris hela hösten på ett arbetsstipendium från Svenska kulturfonden.
Arbetsstipendiet som Camilla Heidenberg fick av Svenska kulturfonden gäller ”musikalisk verksamhet” och den vida ramen har gett henne en unik möjlighet att syssla med sin musik.
– Som professionell musiker kämpar man alltid för brödfödan och jag sökte stipendiet för jag kände att jag aldrig hade tid att göra det som är närmast hjärtat för mig: att musicera själv, komponera, inspireras. Men också den delen som gör att man får möjlighet att musicera: att kunna marknadsföra sig själv och sin musik.


Pröva vingarna
Hon beskriver stipendieåret som ett år som ger henne möjligheten att pröva sina vingar.
– Jag sökte olika artistresidens runt om i världen för att jag kände att det kunde vara bra att komma bort från vardagen i början av mitt stipendieår för att varva ner och hitta inspiration.
Hon fick möjlighet att komma till Cité International des Arts i Paris, först två månader men sedan med en förlängning som gjorde att vistelsen blev nästan fyra månader.
– Det är och har varit helt fantastiskt. Paris är en så inspirerande stad på alla sätt!


Utsikt över Paris
Camilla berättar att hon var trött och utarbetad när hon kom till Paris och att det till en början mest handlade om att samla på energi och inspiration.
– Jag har den otroliga turen att få bo i en lägenhet med en flygel i. Det har jag aldrig gjort i mitt liv. Lägenheten har dessutom utsikt över hela Paris, riktigt den där underbara klichébilden av Paris: en vy över alla hustak, Seinefloden under min balkong, Notre Dame ett stenkast bort precis så att jag ser det när jag sitter vid flygeln.
– Och Eiffeltornet glittrar åt mig varje kväll med sin nya spektakulära ljussättning. Det kan inte bli bättre!
Till Nyan säger Camilla att hon måste reflektera över vad hon gjort och vad som hänt under vistelsen i Paris eftersom hon fortfarande är mitt uppe i hela processen av ”musikalisk verksamhet”.
– Jag har spelat massor, njutit av att öva utan tvång att lära sig någonting nytt inför en deadline. Bara för mitt eget höga nöjes skull.


Blockeringar släpper
Men, konstaterar hon, det största som hänt har hänt på ett personligt plan.
– Jag har kunnat börja försöka släppa min oerhörda självkritik. För trots att jag har två magisterexamina, är professionell musiker och lärare vid Sibeliusakademin så har jag haft enorma blockeringar av att jag känt att jag inte räckt till, inte varit tillräckligt bra.
Hon säger att hon har känt sig som en klassisk musiker som låtsas spela jazz eller som en jazzmusiker som låtsas spela klassiskt och att detta har förstärkts av hennes musikutbildning.
– I Finland och Sverige är man ganska trångsynt med att klassificera musik i olika genrer och man ser ner på varandra. Men här i Paris, där jag gått och lyssnat på så mycket musik jag bara kunnat, så har jag insett att den här trångsyntheten inte finns. Här har jag nu börjat hitta tillbaka till vad som gör just mig till den jag är rent musikaliskt. Att jag kan anamma alla delar av mitt kunnande och att det är en styrka i att ha en bredd.


Bjuder på julsingel
Camilla berättar också att hon samtidigt också har jobbat hårt med att försöka hitta finansiering till en andra skivinspelning med sitt band EC och att hon hoppas att det skall lyckas. Hon har också producerat en julsingel med EC, ”Merry Christmas”, som just släppts.
– Den är inte till försäljning men man kan önska den i Ålands Radio och på Steel FM och på http://www.myspace.com/eceasy går det också att lyssna på den.
Några problem att arbeta med julskivan från Paris har det inte varit.
– Inspelningen gjordes tidigare så själva producerandet kunde jag göra via nätet. Jag har jobbat med arrangören Henri Wilkinson i Los Angeles och mixaren Istvan Stenberg i Stockholm och det har gått riktigt bra.


Julkonsert på söndag
Men också ny musik i alla möjliga genrer har fötts under månaderna i Paris.
– Få se vad jag gör med den, säger hon.
Nu är Camilla Heidenberg på väg hem till Åland för att fira jul och ger också en julkonsert med Minna-Lisa Mattsson. Lite smakprov på det nya utlovar hon också då vid sidan av den mera traditionella julmusiken.
”Julstämning” kallar man konserten som ges i Alandica nu på söndag, den 20 december, kl 19.30.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax