DELA

Sommarbio på Alandica med Harry Potter-premiär

Bio Savoy byggs om och är för tillfället ur spel. Men fjolårets framgångar med sommarbio i Mariehamn gör att Savoys samarbetspartner Kino City visar film på Alandica i juli.
Någon ”Mamma Mia!” har man inte i sommar men nya Harry Potter-filmen kan bli en succé. (På bilden Daniel Radcliffe och Emma Watson.)
Sedan tidigt i våras har man inte kunnat se biograffilm i Mariehamn och ombyggda Bio Savoy väntas slå upp portarna först någon gång under nästa år. Men i väntan på det gör Kino City gör nu en sommarsatsning i Alandicas auditorium under juli.
I fjol blev det publikrusning till musikalfilmen ”Mamma Mia!”på Savoy och nu har Juanita Adams på Kino City stora förhoppningar på ”Harry Potter och halvblodsprinsen” som visas mellan den 16 juli och 2 augusti.
– Filmen har premiär i Sverige 15 juli och i Finland 17 juli. Först trodde vi att också vi skulle få visa den först den senare dagen men nu har man kommit fram till att vi kan visa den på kvällen den 16:e ifall filmen slutar efter midnatt. Därför får Harry Potter-filmen premiär den 16 juli kl. 22.45, förklarar Juanita Adams.


Sommarbetonat
Det program man ställt samman för julivisningarna har enligt Juanita Adams en sommarlätt prägel med både spänning, vuxenkomedier och filmer riktade till barn och unga.
– Vi försöker hela tiden köra parallella program med filmer för yngre tidigt på kvällen och vuxenfilmer senare.


Brown och Borat
Premiärfilmer den 1 juli blir den nya ”Ice Age 3”– ”Det våras för dinosaurierna”, som är en barnfilm med svenskt tal och ”Änglar och demoner”, byggd på Dan Browns bestseller, som nu äntligen får sin Ålandspremiär.
Följande vecka bjuder man på ”Transformers 2” i de tidiga visningarna och ”Bruno” som är en vuxenkomedi och uppföljare till den tokroliga ”Borat”.


Ny terminator
Parallellt med Harry Potter-filmen visar man från den 17 juli också ”Salvation” en terminator-rulle med vuxen science fiction. och sista veckan i juli körs ännu en vuxenkomedi, ”Baksmällan” parallellt med Harry Potter.
– Fredagen den 24 juli har vi ett uppehåll i visningarna eftersom den den kvällen är urpremiär på operan Joel, berättar Juanita Adams.


Redo samarbeta
Hur fortsättningen blir efter sommarfilmerna kan hon inte säga någonting om ännu. Till en del beror det väl på intresset.
Liksom tidigare är man dock på Kino City, som bedriver bioverksamhet i bland annat Vasa och Jakobstad, intresserad av att fortsätta samarbetet med Bio Savoy när renoveringen av biografen är klar. Eftersom man från tidigare har verksamhet på orter med en stor svenskspråkig publik så passar Mariehamn väl in i verksamheten, menar man.
Auditoriet på Alandica rymmer ett par hundra personer. Årets upplaga av dokumentärfilmsfestivalen Vera hölls också där.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax