DELA

Sjunger på Åland för skolbygge i Tanzania

En grupp elever från Tanzania kommer till Åland i mars. Eleverna skall bland annat ge konserter till förmån för sin skola i Dar es Salaam. Initiativtagare är Benn Haidari, själv med rötter i Tanzania, och resan sponsras av Finlands utrikesministerium.
Med i de lokala arrangemangen är också Mariehamns församling och från Åland åker eleverna och de två lärare de har med sig vidare till Borgå där de också skall ge konserter. Gruppen har inbjudits till Finland av Finlands ambassadör i Tanzania, Juhani Toivonen.


Intressant skola
Benn Haidari berättar att han besökte skolan i Dar Es Salaam i somras och blev imponerad av att eleverna själva medverkat så aktivt i skolbygget. Man har också egna odlingar vid skolan.
– Nu står man inför ett gymnasiebygge och samlar därför in pengar, berättar Haidari.
Han var också med när Finlands självständighetsdag firades på ambassaden i Dar es Salaam den 6 december. Då uppträdde elever från skolan med sång, musik och dans och gjorde stort intryck.
Det är en del av dessa elever som nu kommer till Åland och Haidari hoppas att man skall kunna hålla konserter med både sång och dans och få in medel till stöd för skolbygget.


Program tar form
På Mariehamns församling säger kaplan Peter Karlsson att man inte från början varit involverad i besöket från Tanzania men skall försöka göra vad man kan för att elevernas besök på Åland blir lyckat. Programmet är ännu inte klart men man har diskuterat sådant som skolbesök, träff med konfirmander på Lemböte, deltagande i den antirasistiska dagens program på Torget i Mariehamn, ett framträdande i mångkulturella föreningen och konsert och även fritidsprogram för eleverna som är i åldern 10-12 år.
– Eftersom det här är en aktivitet som vi inte vetat om från början så har församlingen inga medel budgeterade för det, konstaterar Karlsson.
Gruppen från Tanzania kommer till Åland den 17 mars och stannar till den 25 då de åker vidare till Borgå.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax