DELA

Sjödagar med kapprodd, filosofi och papegojor

Kapprodd med traditionella åländska träbåtar finns i det program som planeras för sommarens sjödagar i Sjökvarteret. Bland årets nyheter finns också filosofiska samtal varje kväll i Sjöfararkapellet och en papegojträff. (Bilden från fjolårets upplaga av sjödagarna.)
Förbundet Ålands sjödagar bjuder in alla åländska kommuner att ställa upp med ett fyramannalag i sjödagarnas stafettrodd som arrangeras söndagen den 19 juli. Tävlingen ros med traditionella åländska träbåtar såsom ökor (ekstockar), roddsumpar, m.m. och båtarna bör vara minst 12,5 fot (3,75 m) långa. Båtarna ros av en roddare och växlingen sker vid kaj.
Tävlingen är ett led i främjandet av träbåtsbyggande och roddfärdighet i landskapet, skriver Bertil Karlsson i ett pressmeddelande kring programmet.


De filosofiska samtalen i Sjöfararkapellet hålls varje dag kl 19. Tanken är att man skall ge möjligheter att under fria former filosofera kring olika teman som de inbjudna samtalsledarna själva väljer.


Papegojträff
Papegojträffen hålls lördagen den 18 juli Alla Ålands papegojor inbjuds ”för att träffas och snacka lite”.
Även i år blir det kryssningar under segel med både Linden och Nordboen .
Sjödagarna inleds tisdagen den 14 juli med skutträff i Föglö Degerby med lokalt program och fortsätter dagen därpå med skutkappseglingen från Degerby till Mariehamn.


Estelle på besök
Segelfartyget Estelle som ägs av Emmaus/Uusi Tuuli i Åbo kommer att ligga vid kaj i Sjökvarteret och ombord bjuds på olika slags program.
Snipäventyret, som i år firar 5-årsjubileum, arrangeras av nybildade föreningen Ålands trämotorbåtar och kommer till Sjökvarteret onsdag 15 juli på kvällen. Starten sker lördagen den 11 juli. Torsdagen den 16 juli ordnas båtparad och tävlingar för motorbåtarna.
Torsdagen är även reserverad för den traditionella spelmansträffen. Som vanligt är det medlemmar i folkmusiklaget Kvinnfolk som håller ihop det hela.


Barnens dag
Söndag 19 juli är barnens sjödag i Sjökvarteret och samtidigt hålls Kanalfest vid Lemströms kanal. Barnen kommer bland annat att få träffa Pippi Långstrump, se olika djur, tälja barkbåtar och få ansikten målade, m.m.
Hantverket har alltid en framträdande plats och hantverksförsäljningen pågår alla dagar också detta år. (jk)