DELA

Sebastian Johans uppmärksammad för essä

Sebastian Johans (bilden) från Mariehamn har fått ett hedersomnämnande i Hans Ruin-tävlingen som omfattar essäer. Pristagarna offentliggjordes i Helsingfors i fredags. Andreas Åberg från Sverige fick också ett hedersomnämnande för en essä som handlar om Joel Pettersson.

Juryns motivering till Sebastian Johans hedersomnämnande lyder:
”Sebastian Johans (Mariehamn) öppnar skickligt en rad frågor om ungdom, åldrande, idoler, självförståelse och förgänglighet i essän om sitt förhållande till Henry Parland: ’Alltid en värld att sluka. Alltid en värld att slukas av. Några fragment om Henry Parland, frånvaro & att bli äldre än sin poet.’ Texten har en suggestivt rytmisk kvalitet som reflekterar Parlands intensitet, ungdom och hunger efter det liv som alltför snart tar slut.”


Många bidrag
Hans Ruin-tävlingen arrangeras vartannat år. Den genomförs av Svenska kulturfonden i samarbete med de finlandssvenska kulturtidskrifterna Ad Lucem, Astra Nova, Finsk Tidskrift, Horisont, Ikaros, Ny Tid och Nya Argus. De vinnande bidragen publiceras dels av tidskrifterna och dels i en bok som ges ut hösten 2010. Tidskrifterna tar även in andra bidrag som deltagit i tävlingen. Sammanlagt 112 essäer sändes in till tävlingen som nu arrangerades för fjärde gången.
Essätävlingen bär sitt namn efter Hans Ruin (1891-1980), estetiker, författare och professor i filosofi vid Åbo Akademi, från 1947 verksam i Sverige.

Läs mera i dagens, måndagens, Nyan.


JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax