DELA

Sångspel får nypremiär på Kökar

Sångspelet ”Systrana på Kökar” sätts upp igen. På fredag och lördag finns det möjlighet att i tre föreställningar se sångspelet som kom till för tio år sedan.

Det är Kökar hembygdsförening som inom ramen för ett så kallat Mål-2-projekt, med stöd av EU-medel, sätter upp sångspelet som innehåller mycket sång-, musik- och dans. Det bygger på en gammal Kökarvisa, ”Systrarna”.


Dramatik
– Visan som innehåller en hel del dramatik handlar om en gammal fiskare som har två döttrar, en god och en ond, berättar Sylvia Sundström i hembygdsföreningen.
Det var också Syliva Sundström som för tio år sedan intresserade Helen Eriksdotter från Norrtälje för visan och fick henne att göra det ursprungliga sångspelet. Det är också Helen som regisserar spelet den här gången. Leif Eriksson, också han från Norrtälje, står för musikinstuderingen.


Många medverkar
I sångspelet medverkar drygt tjugo personer. Många av musikanterna är elever från skolan och bland sångarna finns en del av kören Kökar Röster.
Sylvia Sundström är mycket glad över att man nu genom EU-projektet, som handlar om kulturturism, har fått möjlighet att sätta upp sångspelet ännu en gång.
– Vi skulle annars inte ha haft råd att betala regissör och musikalisk ledning. Hembygdsföreningen står nu för trettio procent av kostnaderna men resten får vi i stöd, konstaterar hon.


Tre föreställningar
Premiär är det alltså på Skolan i Karlby på fredag kväll kl. 18 och man ger också en föreställning samma kväll kl. 21. På lördag kan man se sångspelet kl. 14.
Huruvida det blir ytterligare föreställningar kan Sylvia Sundström inte säga i dag , men flera än desas tre finns inte i planerna.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax