DELA

Sandholm gör manskörsinhopp

Kaj-Gustav Sandholm träder till som dirigent för Mariehamnskvartetten under hösten. Kören står utan dirigent sedan Christian Juslin flyttat till Helsingfors.
Sandholms engagemang är uttryckligen ett projekt, konstaterar körens ordförande Kaj Grundström.
– Han skall leda oss i arbetet med julkonserterna.
Körmedlemmarna delgavs nyheten i samband med att kören på fredag kväll höll samling och kick-off inför hösten hos K-G och Sylvia Karlsson på Dånö i Geta.


Jomala kyrka
Liksom i fjol planerar kören att ge två julkonserter på samma dag, båda i Jomala kyrka lördagen den 15 december.
– Fjolårets arrangemang blev uppskattat och båda konserterna var utsålda.
Mariehamnskvartetten har på senare tid satsat en hel del på förnyelse i olika former och enligt Grundström har man nu också gett Sandholm fria händer när det gäller nya inslag inför julkonserterna.
– Samtidigt håller vi förstås kvar en del av de kända julsånger som publiken förväntar sig att skall finnas där, säger han och understryker projektkaraktären i sitt engagemang.
– Jag blir inte körens nya dirigent.
Sandholm har inte tidigare lett kören, annat än som förbundsdirigent i Sång- och musikförbundets gemensamma satsningar.
Han säger sig dock se fram emot uppdraget och hoppas kunna bjuda på en del nytt inför julkonserterna.


Andersudde
Christian Juslin ledde kören när den framträdde under landskapsdagarna i Helsingfors i juni och helt har man ännu inte avslutat hans engagemang. Nu i veckan blir det övningar med Juslin inför välgörenhetskonserten till förmån för Östersjöfonden ute på Andersudde på lördag kväll där Juslin skall dirigera kören.
En ny vice dirigent är kören ute efter. Jens Palmqvist som senast skött uppdraget skall i väg till Lärkkulla i västra Nyland för musikstudier.
Enligt Kaj Grundström är kören full av förväntan inför hösten. Han berättar att man fått tre nya sångare plus en del nygamla och redan förra tisdagen när man samlades första gången inför konserten på Andersudde mötte 34 sångare upp.

jan.kronholm@nyan.ax