DELA

Sakowski visar ögongodis

Engelsk lakrits, fåglar, katter och blommor. Det lyser glädje och energi om Camilla Sakowskis utställning av akvareller och akryler på Fäktargubben.
På Galleri Fäktargubben håller Camilla Sakowski på att hänga sin utställning ”Gott och blandat”. Rummet lyser av akvareller, akryler och en större oljemålning i fruktiga färger.
– Ja, det är lite som en godispåse.
För tre år sedan ställde Camilla Sakowski ut på Salt, då var temat choklad. För många ålänningar är hon känd från sin tid på restaurang Eat. Numera bor hon i Stockholm och jobbar som förskolelärare på ett Montessoridagis. Hon har fortfarande kontakter kvar och är glad att få ställa ut på Åland.


Vill inspirera
– Jag är bara en amatör inom konsten, men jag vill gärna inspirera och uppmuntra alla andra som går och drömmer om att få uttrycka sig i konst.
För Camilla Sakowski är konsten ett sätt att koppla bort allt annat, en vila som liknar meditation.
– Det är ett sätt att vara närvarande här och nu. När jag skapar lever jag precis i det ögonblicket. Vi glömmer så ofta bort det. Att vara glada över att vi lever och får vara friska.


Leker med färger
Tidigare har Camilla jobbat också i keramik, nu är det främst akryl och akvarell.
– Det är för att jag målar hemma och då är olja klottigt och besvärligt.
Hon gillar att måla akvarell.
– Det är så härligt att leka med färger.
Motiven i utställningen Gott och blandat varierar, här finns allt från en serie katter, till engelsk lakrits och drömska kvinnoporträtt. Hon har också något hon kallar ”lysande målningar”. Färgstarka akvareller i ljusa färger som är formade till koner, så man kan sätta dem runt en värmeljuslykta.
Utställningen på Galleri Fäktargubben på Storagatan pågår 27.7-21.8.

KATARINA GÄDDNÄS

katarina.gaddnas@nyan.ax