DELA

Röda rummet invigt med teckningar

Önningebymuseet kunde på påskannandagen ta i bruk ett nytt litet utställningsutrymme. ”Röda rummet”, med varmt djupröda väggar, skall användas för mindre utställningar. Över sommaren kan man se drygt trettio teckningar av Önningebykolonins skapare Victor Westerholm i rummet. (På bilden en teckning från 1875.)
Tillbyggnaden rymmer även ett litet stollager, ett brandsäkert lagerutrymme för konstverk och en köksfarstu, de två senare utrymmena är dock inte helt klara ännu. Utbyggnaden har Önningeby hembygdsförening gjort med egna medel och stöd av sponsorer.
Om öppningsutställningen konstaterade Kjell Ekström att den visar vilken möda man lade ned på att lära sig teckna i den tidiga konstundervisningen. Tecknandet lade grunden för det övriga konstskapandet och är enligt Ekström något som man mera borde beakta i dagens konstutbildning.
Av teckningarna i utställningen kommer de flesta ur museets samling men också ur olika privata samlingar.


Kulturhus
Vikarierande kommundirektör Carolina Sandell höll invigningstal och klippte band för att markera invigningen av det nya utrymmet.
Hon sade sig vara fascinerad av det som Vicktor Westerholm gav upphov till när han kom till Åland på 1880-talet och grundade målarkolonin. Hon kallade Önningebymuseet för ”ett kulturhus i ordets rätt bemärkelse”.
I samband med invigningen överräckte Erkki Uusimäki, medlem i Ålands vänner i Helsingfors, en personlig gåva, en teckning av Victor Westerholm föreställande en okänd man. I invigningsprogrammet framfördes fiolmusik av Julia Johansson, Ida Kronholm, Zaida Ponthin och Siv Ekström.


Verk till salu
I Önningebymuseet har man öppnat en försäljningsutställning med verk inlämnade av olika privatpersoner och dödsbon. Hembygdsföreningen får en viss provision på försäljningen.
Utställningen i museets stendel omfattar ett 25-tal oljemålningar och dessutom en del grafiska blad. Bland målningarna märks till exempel fem målningar av Lindorm Liljefors och ett par av Ture Malmberg. Med finns också arbeten av bland andra Nils Byman, Richard Lindström och Erik Juselius.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax