DELA

Resan är själva målet

Amerikanen Wolf Price visar fotografier i Mariehamns stadsbibliotek. Utställningen är en tribut till människan, glädjen och skönheten. För Wolf Price och åländska fästmön Ada Blomqvist är resandet en livsstil.
När Wolf Prices klasskamrater började på universitet, gav han sig istället ut i världen med sin kamera. En del av resultatet kan man se ännu en vecka på Mariehamns stadsbibliotek i form av en fotoutställning. I fem år har han rest omkring i världen.
– Jag vill inspirera människor att resa och möta andra människor. Den här utställningen vill jag att skall vara en tribut till människan, till mänsklig glädje och lycka.


Ögonblick av kärlek
Fotografierna i biblioteket är tagna från många olika platser i världen. Wolf Price säger att han vill fånga ögonblick av kärlek och skönhet. Det har han lyckas med, många av bilderna visar vardagsliv under enkla förhållanden, men de förmedlar alla en stark värme och närvaro.
– Jag har bott med människor och försökt dela deras vardag och levnadsvillkor, tagit seden dit jag kommit.
Han kommer från San Francisco från en familj av fotografer. När han gav sig iväg ut i världen var han 17 år gammal, många varnade honom för att ge sig iväg på egen hand, men resandet har blivit en livsstil och han planerar nu att ge ut en bok om alternativa sätt att resa.
– Jag har aldrig ägt en guidebok. Min förhoppning är att den bok jag nu skriver skall bli en universell guidebok, med tips och råd för resenärer. Inte om speciella platser utan hur man hittar till dem, hur man tar sig fram som liftare eller backpacker.


Andlig utveckling
Han talar varmt för resandet som en väg till kunskap och andlig utveckling. Med på sin livsresa har han nu åländska Ada Blomqvist som han träffade på en meditationskurs i en liten by i Indien. Redan på söndag ger de sig av till Thailand för att gifta sig, resan dit går via Mongoliet och Kina.
– I Thailand har jag en familj som jag nästan räknar som min egen. I byn där finns bara ett par, tre människor som förstår engelska, men vi kan kommunicera ändå. Jag känner mig trygg med dem. De är inte elaka fast de skrattar åt mig ibland. Jag vill lära människor att lita på varandra, att vi har samma grundbehov. Det känns inte längre som om jag reser utan mer som om jag kommer hem, om och om igen.


Billigt sätt att resa
Visst har det inträffat incidenter också när han rest, som i Centralamerika. Han sov en nyårsnatt på en strand och vaknade på morgonen av att skorna och väskan var stulna. Följande dag på väg till Costa Rica, blev plånboken stulen hur hans bakficka.
– Man lär sig av allt man upplever och det jag lärt mig och varit med om vill jag förmedla åt andra.
– Det är inte dyrt att resa på det här sättet, man klarar sig på mycket mindre än man tror.
Han har bott hemma hos folk, hjälpt till och fått mat för dagen. Endel har han tjänat på sin fotografering och sparat. Paret hoppas också så småningom kunna tjäna lite på den websida man startat.
– Vi har redan en web-comunity med vänner över hela världen.
Vill man följa parets resa kan man följa dem på nätet: wanderwolf.com.
Idag fredag klockan 18 är det bokutgivningsfest på café Bönan. Det blir god mat, spännande musik, film, foton och loppis. Boken som ges ut är Wolfs första, en fotobok med texter om resande.

KATARINA GÄDDNÄS

katarina.gaddnas@nyan.ax