DELA

Pykäläinen tar upp keramikdesign igen

Juha Pykäläinen är kanske mest känd som målare. Men det var egentligen keramiken som förde honom till Åland och i år har han på nytt tagit upp sin keramikdesign och gjort motiv för olika serier av muggar.
När bildkonstnären Juha Pykäläinen i juni höll sin 20-årsutställning på galleri Fäktargubben i Mariehamn berättade han att det var en tallriksserie med fågelmotiv som han gjorde för Arabia på åttiotalet som förde honom till Åland.
– Tallrikarna trycktes här på Åland och jag kom hit för att kontrollera färgerna och blev samtidigt förtjust i landskapet, förklarade Pykäläinen som i dag bor och arbetar i Sund Strömbolstad.

Nordiska fåglar
Nordiska fåglar var temat i de större och mindre prydnadstallrikar som han gjorde för Arabia 1987-1988. De var baserade på monotyper och tryckta i screentryck som var det vanliga på den tiden. Aves arctica, kallades serien som omfattade sex större fat och sex mindre. Den gjordes i en begränsad upplaga på 3.500 exemplar.
De muggar han nu gjort motiv till för Jussis keramik är tryckta i toppmodern datateknik som ger många nya möjligheter.

Fyrar, fåglar, älgar
För de de muggar som Pykäläinen nu försett med motiv har han utgått från bilder i akvarell och tusch. Han har gjort muggar med åländska segelfartyg och fyrar, han har gjort en serie med sjöfåglar, som till exempel ejder, strandskata och skrattmås, och han har – inspirerad av samarbetet med det företag som tillverkar och marknadsför hans älgtorn i Sverige – också gjort älgmuggar. Muggar med rådjursbilder är också på gång.
Pykäläinen säger till Nyan att det har känts trevligt att på nytt skapa motiv för keramik nu när det finns möjligheter till det här på Åland.

Ställer ut
Den som är intresserad av att se den serie fågeltallrikar som han i tiden gjorde för Arabia kan också göra det just nu. Pykäläinen ställer ut sju pjäser ur serien på Galleri Fäktargubben.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax