DELA

Premiärvisar formgivning

Marlene Lindbäck (bilden) gör en ny inmutning i den utställning hon öppnar på Galleri Fäktargubben på torsdag. Eter två årtionden med bildkonst visar hon nu också design och konsthantverk.
Marlene Lindbäck berättar att hon under en tid på ett mera medvetet sätt ägnat sig åt formgivning vid sidan av målandet. Hon ser det som en kontrast till det konstutövande hon sysslat med hittills, och som ett sätt att utforska nya material och kombinationen form och färg.
Med på utställningen på Fäktargubben har hon kuddar med tryckta överdrag i bomullstyg, brickor som både kan användas enskilt och sättas i ställningar så att de blir små sidobord.
Dessutom visar hon ett par prov på tygtryck i ram som kombinerade med en inre lampbelysning blir ett slags mellanting mellan konstverk och konsthantverk. Trycktekniken har hon dessutom använt för att få mönster i de keramikfat hon visar. Även keramiken, som hon nu gör i egen brännugn, är en ny satsning.


Egen teknik
– Jag använder mig av klichétryck i en teknik som jag själv utvecklat, berättar hon.
Klichéerna skär hon ut i ett gummimaterial och trycker sedan sina tyger i en stämpelteknik som ger stora möjligheter att få varje enskilt föremål att bli unikt.
– Det känns bra att det inte blir så överdrivet perfekt. På det kan man se varje föremål som ett konstverk.
Utrymmet i galleriutrymmet på Fäktargubben är ju begränsat, men Marlene Lindbäck säger att intresserade gärna får besöka hennes ateljé i Ödkarby.


Målandet heligt
Allt det nya till trots så kommer Marlene Lindbäck inte att låta målandet trängas ut.
– Måleriet är viktigt för mig, ett slags heligt och fredat område. Inom måleriet kan man ju inte heller vara lika kommersiell som inom formgivningen.
Trots att det nya tar mycket av utrymmet i den nu aktuella utställningen så har en del konst rymts med. Främst visar hon två sammanhållna serier i blandteknik; akvarell, akryl och krita, respektive akvarell och pastellkrita.
I den ena är motivet sjöfåglar och i den andra en åländsk bondbrud med brudgum. Målningarna med brudparet innehåller starka element av myt och saga.


Hanaholmen nästa
Marlene Lindbäck har ofta ställt ut tillsammans med goda vännen och konstnärskollegan Gunilla G Nordlund. Nästa utställning blir också av tandemmodell. Den 13 juni har Lindbäck och Nordlund vernissage på Hanaholmens kulturcentrum i anslutning till de åländska landskapsdagarna i Helsingfors. Den utställningen visas sedan ända till augusti.
Utställningen på Fäktargubben har vernissage på torsdag kl. 18-20 och pågår sedan till den 28 juni.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax