DELA

PQR-författare på Helsingforsmässa

Åländska PQR satsar på att synas ordentligt på årets bokmässa i Helsingfors som öppnas i dag. Hela sex av förlagets författare är med i seminarieprogrammet på Edith Södergran-scenen och Totti-scenen.
PQR-författarnas framträdanden koncentreras till lördag och söndag, då mässan har sin besökstopp.
På lördag kl 12.30 han man höra Agneta Ara, som i höst kommit med romanen ”Det har varit kallt i Madrid” intervjuas av Cita Reuter på Edith Södergran-scenen Agneta Ara medverkar också på Totti-scenen samma dag kl 15.30.


Bok och film
På Södergranscenen framträder Agneta Ulfsäter-Troell, Jan Troell och Maria Heiskanen kl 15. Då handlar det om om Ulfsäter-Troells bok ”Maria Larssons eviga ögonblick” och Jan Troells film på samma tema där Maria Heiskanen medverkar. Katarina Gäddnäs intervjuar. Kl 16 medverkar trion dessutom på Totti-scenen.
Curt West, som kommer med en resebok på PQR, ”Berättelser från stenbockens vändkrets”, medverkar på söndag på Södergranscenen tillsammans med Camilla Lindberg och Märta Tikkanen och West intervjuas på samma scen kl 12.30 av Katarina Gäddnäs. Man kan höra honom läsa ur sin bok på Totti-scenen kl 14.30.


Skeppsdagbok
På Totti-scenen intervjuas Sven-Olof Lindfors kl 11.30 av Henrik Huldén om Osmo Lehmuskallios skeppsdagbok ”En resa med Lawhill 1929-1931”.
Kl 13.30 samtalar Sten-Erik Abrahamsson med Cita Reuter om romanen ”Stad i skugga”, sista delen i författarens Mariehamnstrilogi.


Överlevnad
På Totti-scenen intervjuas journalisten Fred Forsell kl 14 under rubriken ”Åländskt överlevnadslexikon” av Katarina Gäddnäs. Det skall handla om ”hur man överlever i det självstyrda öriket”. Forsell framträder också kl 16.
PQR samarbetar i år med åländska pocketnätbokhandeln Bokhyllan i den stora finlandssvenska montern.
De finlandssvenska arrangemangen på mässan stöds av Föreningen konstsamfundet, Svenska kulturfonden och Svenska litteratursällskapet i Finland.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax