DELA

Poesi och visa i dagarna tre i Geta

Vad sägs om Bengt Berg, Emil Jensen, Birgitta Boucht, Erik Winqvist och Simon Forsman? För att bara nämna några av de tillresta.
De finns i utbudet i årets upplaga av Geta poesi och visa den 26-28 juni. (På bilden Marianne Häggblom och Ulf Nyback i Geta kulturförening på ”Trollens fotbollsplan”.)
Marianne Häggblom, som är ordförande i arrangerande Geta kulturförening, och Ulf Nyback, som är styrelsemedlem, är fulla av entusiasm när de berättar om det program som arrangörsgruppen lyckats ställa sammans för årets festival.
Det är femtonde gången som Geta poesi och visa genomförs men man tänker inte ägna sig åt något tillbakablickande jubileumsfirande. I stället hoppas man kunna bjuda på ett program som skall locka många till Geta.


Utspridd festival
En specialitet med Geta poesi och visa är att det är en rörlig festival. Man har inte skapat en arena som man alltid återkommer till utan bjuder i stället publiken på nya ”scener” i naturen runt om i Geta. Gärna får det bli någon liten promenad på köpet.
– Vi sprider ut allt, säger Ulf.
En annan specialitet är också att man inte jagat företagssponsorer till evenemanget utan klarar av det med inträdesavgifter och med stöd från landskapet, Geta kommun och Svenska kulturfonden.
– Ett fint tillskott var att Åbolands svenska kulturfond i höstas gav Geta poesi och visa ett av sina Svenska dagen-pris, konstaterar Marianne.


Upptakt i Skinnarböle
Årets festival inleds nästa vecka på fredag eftermiddag, den 26 juni, kl 16 med en upptakt på Ströms i Skinnarböle. Skinnarbölekvartetten, det vill säga Tia Itkonen, Kirsi Strand, Kjell Andersen och Kurt Skogberg har vernissage på en konstutställning i Itkonens atelejé.
Samtidigt släpper PQR-kultur Martin Enckells nya diktsamling ”under ett ramsvart hjärta”. Enckell som är sommarboende i Geta presenterar boken och signerar. Anders Persson sjunger visor till gitarr.
På fredag kväll kl 20 kan man vid Norsträsk i Östergeta lyssna till ”musik, lyrik, komik och tragik” med skåningen Emil Jensen, som tidigare besökt Åland i samband med Mariehamns litteraturdagar. ”Mellansnack! Allt! Rubbbet!” kallar han sitt program.


På trollens plan
På lördag kl 15 är det avspark på Trollens fotbollsplan på Getabergen med vidunderlig utsikt mot Norrhavet. Man samlas vid Soltuna kl 14.30 och gör en liten promenad till ”fotbollsplanen”. Här blir det program med värmlänningen Bengt Berg, Birgitta Boucht från fastlandet, samt ålänningarna Katarina Gäddnäs och Kjell Frisk. Sittunderlag rekommenderas.
Lördagens program fortsätter kl 18 med Lucas Stark och Bruksorkestern, från Sverige, samt Katarina Gäddnäs. Det bjuds på ”sjömansvisor, skillingtryck och dikter utan rim och reson” vid sjöbodarna på Isaksö.


Minns Gärdestad
Samma kväll kl 21 framträder Erik Winqvist och Simon Forsman, från Sverige, i Geta kyrka med ett program som de kallar ”Ted Gärdestad – en berättelse om sångerna och livet”.
Festivalen avslutas i år på Enebo café på Långö där Johanna Grüssner och Sanna Tahvanainen bjuder på sång och dikt under rubriken ”Allting är amerikanskt”.
Det är inträde till de olika programpunkterna men barn och ungdomar har fri entré.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax