DELA

Orientaliskt med Vivakören

Orientaliska stämningar ur ”Tusen och en natt” skall det bli med Vivakören som fyller 20 år och ger en annorlunda konsert på Ulfsby källarkrog i slutet av oktober. (Bilden från ett tidgare körframträdande.)
Enligt damkörens dirigent Lena Svartström är det en länge närd dröm som går i uppfyllelse med konserten den 27 oktober. Det blir en föreställning där dirigentens traditionella roll tonas ner och alla körmedlemmar fungerar tillsammans.
– Jag har ju jobbat med instuderingen, men i själva konserten fungerar jag som vanlig körmedlem och pianoackompanjatör, säger hon.
Glad är Lena Svartström att föreställningen frigör sångarna från de traditionella körmapparna.


Egna texter
Föreställningen har också vuxit fram under hela körens aktiva medverkan. Det är körmedlemmarna själva som står för texterna. Musiken däremot är en blandning med stor spännvidd, allt från Karin Renqvists ”Natt över jorden” via visa och tango till musik av Georg Riedel, Mikis Theodorakis, Joakim Thåström, afrikanska tongångar, barbershopmusik, melodier från Trinidad, med mera.
Lena Svartström berättar att hon från början hade en vision om en föreställning med en ramberättelse ur ”Tusen och en natt”, men att det skulle ha blivit för krävande att förverkliga fullt ut. En spännande föreställning med sång och rörelse tror hon sig dock våga utlova.


Inspiratörer
I mer än ett år har föreställningen nu vuxit fram i kören. Hjälp med att finna det rätta uttrycket har man haft av körinspiratörerna Anci Hjulström och Simon Ljungman från Göteborg som man kom i kontakt med på den stora finlandssvenska sång- och musikfesten i Vasa.
– De har besökt oss vid två tillfällen och kommer ännu en tredje gång före konserten, berättar Lena Svartström.
Extra orientalisk stämning skall kören skapa vid konserten i Ulfsby genom att servera hibiskuste och lämpligt tilltugg som en del av entrén.


Ut på turné
Efter konserten åker kören redan följande helg till fastlandet för att ge föreställningar i Pargas och Ekenäs, men man siktar nog också på att kunna ge ytterligare någon föreställning också på Åland.
Den tjugoårsjubilerande Vivakören har just nu tjugo medlemmar.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax