DELA

Orgelskoj med myggor och elefanter

Sällan har väl så många barn trängts på läktaren i S:t Görans kyrka som under orgelfestivalens barnkonsert i går mitt på dagen. De fick höra såväl vackra flöjter som mullrande tungstämmor. (Anders Laine vid orgeln.)
Gunvei ”Gugge” Andersson, Katrin Gwardak och Anders Laine hade ställt samman ett program utgående från en orgelsaga av Anna-Maria Böckelman-Peitsalo och Dag-Ulrik Almqvist som är organister i Helsingfors. Sagan, som handlade om folket som bor i landet Musien, ingår i boken ”Orgelskoj”.


Upp på läktaren
Och skoj blev det. Barnen som först samlades nere i kyrkan och hörde Gugge berätta var genast med på noterna. Frimodigt föll flera in i berättelsen och kom med egna funderingar kring det som berättades. Någon kunde hela alfabetet, någon kunde sjunga do-re-mi. Efter en stund kallar man på Katrin från Musien, där man bara kommunicerar med musik, och under hennes och Gugges ledning tågar alla sedan upp på orgelläktaren där Anders sitter beredd vid det stora instrumentet, som nästan ser ut som ett slott med tinnar och torn.


Håller för öronen
Han trollar fram toner som påminner om allt från små svärmande myggor till stora elefanter med väldigt mycket bröl i snablarna. När han tar fram tungstämmorna får barnen hålla för öronen.
Barn och vuxna fick också gnola eller sjunga med i några välkända melodislingor, som ”Vi sätter oss i ringen” och ”Du ska inte tro det blir sommar”.
Den lilla konserten var ett piggt inslag i orgelfestivalen och även de vuxna som kommit till kyrkan som följeslagare åt barnen eller av eget intresse verkade ha minst lika stor behållning av det som serverades.
Ett fyrtiotal barn och också rätt många vuxna kom till konserten.JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax