DELA

Önningebymuseet fick Joel-målning

Framlidna Tove Wikström, från Mariehamn, förordnade i sitt testamente att en del av hennes tillhörigheter skulle tillfalla Önningebymuseet efter hennes död.
Bland objekten i den testamentariska gåvan ingår en stor målning av Joel Pettersson.
Enligt uppgift skall motivet vara hämtat från konstnärens hemby Norrby med Norrbyviken. Tove Wikströms mor Agda, född på Andersas i Granboda Lemland, hade erhållit tavlan i gåva av läraren Karl Sjöstrand på 1950-talet.
– Vi har i sommar en liten Joel-utställning och gåvan kunde således inte komma lämpligare. Målningen har redan hängts upp i Röda rummet i museet och kompletterar på ett fint sätt bilden av Joel. Målningen är osignerad, men såväl dess proveniens som typiska utförande borgar för dess äkthet, säger Kjell Ekström i Önningeby hembygdsförening.
Önningebymuseet äger nu fyra oljemålningar och donationen gör att den permanenta Joel-hörnan i museet nu är ännu ett steg närmare förverkligandet.
– Jag behöver knappast uttrycka hur glada vi är över gåvan. Det är en fantastisk målning och i Önningeby hembygdsförening går många tacksamma tankar till Tove Wikström som valde oss till förvaltare av klenoden, säger Ekström. (jk)