DELA

Schlagern är utslagen – rocken regerar i Finland

Schlagerveteranerna Magnus Carlsson och Nanne Grönwall slogs ut av två unga Idol-killar i förra veckans melodifestivalkval. Svensk media kallar det för generationsskifte.
I Finland är det snarare fråga om en revolution. Tre hårdrocksbidrag placerade sig i topp och utklassade allt vad schlager heter.
I lördags var det finsk final i Åbo. Av tolv bidrag gick tre till en så kallad superfinal. De tre skulle göra upp om vem som får representera Finland då Eurovision Song Contest arrangeras på hemmaplan i Helsingfors den 12 maj. Samtliga bidrag i superfinalen var hårdrock. Schlagerveteranen Laura imponerade med en Madonna-lik koreografi. Men inte ens ett magnifikt nummer och en catchy låt kunde på allvar hota den rocktrend som råder i Finland. Hårdrocksbandet Lovex var överlägset mest segertippade.
– Vi har kommit hit för att vinna det här, sade de unisont på presskonferensen.
Efteråt var bandets sångare mycket nedstämd och besviken. Listframgångar utomlands med superhiten ”Guardian Angel” och beskedet att deras nya album redan sålt guld gav ingen tröst.
– Det hade varit så kul att få representera Finland, säger Lovexsångaren Theon med blicken vänd mot golvet.

Tid att smälta
Helt otippat fick Lovex se sig besegrade av Thunderstone – ett band som spelar melodisk heavy metal. Aldrig tidigare har man hört ett så hårt sound i en schlagerfestival. Thunderstones ”Face in The Mirror” imponerade stort. Sångaren Pasi Rantanen, som körade bakom Lordi i Aten, fick nu sjunga solo med sitt eget band. Rantanens mäktiga stämma rev av en låt som fick hårstråna att resa sig. Thunderstone trodde dock att deras sound var för häftigt för eurovisionen.
– Det finska folket ju har blivit spritt språngande galna, andraplatsen är en stor seger för oss, sade en glad, men förvånad Rantanen efteråt.
Första platsen och biljetten till Hartwall Arena vann Finlands första Idolvinnare, Hanna Pakarinen med den rockiga låten ”Leave Me Alone”. Segerjublet visste inga gränser.
– Jag fattar inte vad jag har gjort. Det kommer att ta tid att smälta det här, säger en påtagligt tagen Hanna efteråt och famnar om den stora segerpokalen.

En vanlig flicka
Hanna är väl förberedd inför lanseringen av vinnarbidraget. En video är redan klar, liksom albumet. Och nu väntar med all säkerhet en massiv promotionturné. Blir det Rockoff på Åland i sommar?
– Det där vet jag inget om, fråga mitt skivbolag. Jag är ju bara en vanlig liten flicka från Lappeenranta (Villmanstrand), skojar hon.
Efter segern med Lordi har skivbolag och media förstått att det går att göra stora pengar på eurovisionen – en tävling som ingen ville veta av för bara två år sedan. Det gjordes förhandsreklam för de olika bidragen med både radio och tv-reklam samt helsidor i kvällstidningarna. En av de artister man hårdlanserade var Hanna Pakarinen. ”Rösta på Hanna ikväll”, stod det.
Det hjälpte tydligen. Totalt ringde 73.000 och röstade på vinnarbidraget. Den ”lilla flickan” skall sjunga för 140 miljoner tv-tittare den 12 maj.

DAVID LINDSTRÖM