DELA

Säpo-agenten som blev ståuppare

I kväll börjar Hotell Arkipelag med sina ståuppkvällar igen.
Först ut för hösten är Hasse Brontén, en polis som debuterade som ståuppkomiker så sent som för tre år sedan.
Hasse Brontén. Namnet ringer inga klockor i mitt huvud. Kanske det beror på att det här är en ganska så ny komiker i den svenska ståuppbranschen.
– Jag gick en kurs vid Dramatiska Institutets ståuppskola i januari 2004 och det var då jag blev frälst. Egentligen sökte jag in mest på skoj. Jag visste väl att jag kunde vara lite rolig, men då hade jag inga planer på att jobba som ståuppare, säger Brontén.
Brontén var nämligen tidigare en helt vanlig polis i Stockholm. Efter att han blev klar med lumpen 1988 blev det raka vägen till polisskolan och när han tagit examen där fick han anställning vid Stockholmspolisen.
– Jag har till exempel arbetat som civilpolis som spanare vid olika narkotikarotlar, och tre år har jag jobbat vid Svenska säkerhetspolisen SÄPO.
Efter kursen på Dramatiska institutet började Brontén dock få några minuter här och några minuter där på olika ståuppscener.
– I början var det fyra minuter på någon klubb, sedan blev det fem minuter, och så ökade det mer och mer. Nu har jag tagit ett år tjänstledigt från polisen och jobbar som ståuppartist på heltid.

Trovärdighet viktigt
Att Brontén arbetat 15 år som polis märks under hans framträdanden.
– Jag pratar om sådant som hänt mig i mitt liv och under mitt arbete som polis. Men förstås pratar jag om andra saker också. Och jag är ganska glad, en glad ståuppare.
Vad är det då egentligen som gör en person rolig?
– Man måste vara ärlig, eller rättare sagt trovärdig. Trovärdighet är jätteviktigt. Publiken måste tro på det man säger, så även om man hittar på saker måste det vara trovärdiga saker, som går ihop med ens karaktär. Jag menar, om jag säger ”då när jag var polis och grep tjugo personer på egen hand”, då tror ingen på mig, och då blir det inte roligt.
Har du själv några favoriter bland ståuppartisterna?
– Jag är ganska lättroad. Johan Glans och Henrik Schyffert är bra. Men det finns många duktiga ståuppare i Sverige, och i Finland också för den delen.

Prisbelönad
Brontén har trots sin hittills korta karriär som ståuppare vunnit flera priser. 2005 valdes han till exempel till årets nykomling på svenska Standup-galan med motiveringen: ”En fruktansvärt rolig snut som visat att en bra snut inte är en död snut och som med sin träffsäkra och charmiga standup-akt rivit ner applåder överallt där han uppträtt.”
– Samma år valdes jag till världens tredje roligaste polis i en tävling som heter Worlds Funniest Cop Competition, den hölls i Jacksonville i Florida och var en helt galen grej.
Brontén har också på senare tid medverkat mycket i tv, i program som Sing Along och Stockholm Live. Dessutom har han skrivit manus för programmen Extra Extra, 100% och Robins.
Vad kan ålänningarna förvänta sig av dig i kväll?
– En glad stund helt enkelt, svarar Brontén, som att det vore den självklaraste sak i världen. Han säger också att de åländska poliserna säkert kan känna igen sig i vissa skämt.
– Om de har tid att komma, de kanske måste ta hand om någon som stulit en cykel vid biblioteket.
På hemsidan www.comedytv.se kan den som vill gå in och titta på några klipp med Brontén.

MALIN LUNDBERG