DELA

Rockrävar showar på Park

På lördag uppträder showgänget Masters of Rock på Park.
– Det unika är gruppens koncentration på en blandning i form av ”StandUpBoogieRock”, man kan säga att det är en korsning mellan Babben Larsson och Rolling Stones, om man skulle vilja beskriva det enkelt, säger gruppens basist Roger Björklöf.
Masters of Rock kallar sig gärna för rockrävar. Med all rätt. Gruppen bildades nämligen redan 1972.
Därmed inte sagt att gubbarna, ja man måste nog få kalla dem för det, har spelat tillsammans i 35 år. Gruppen upplöstes redan 1975. 2003 återförenades gruppen, och enligt basisten Björklöf har återföreningen inneburit succé.
– Vi återförenades egentligen för att göra en enda spelning som en krögare bad oss göra. Men det var så roligt så sedan har vi kört på.
Björklöf berättar att gruppen från början var mer inriktade på gladrock.
– När vi började på 70-talet spelade vi till exempel Jerry Lee Lewis och låtar i stil med Tutti Frutti. Nu har det blivit mer hårdrock.

Framgångsrik blandning
Björklöf berättar också att blandningen med musik och stand-up är något som har växt fram med tiden.
– När vi spelat på vår Stampen i Gamla stan i Stockholm har vi märkt att det varit en framgångsrik blandning. Det räcker inte med bara humor eller bara musik, publiken vill ha en blandning.
Stampen har blivit något av Master of Rocks hemmaarena. När de inte turnerar håller de till där. En spelning i månaden är ungefär vad de brukar göra på Stampen.
– Därifrån är vi vana med att spela för personer i varierande åldrar. De som kommer för att se oss på Park på lördag kommer säkert att ha roligt, vare sig de är tio år eller 99.

Dansbandssvängen
Masters of Rock löstes som sagt upp 1975.
– Vi gick till andra grupper, vissa var intresserade av gladrock, andra av jazz och andra av dansbandssvängen. Det var då dansband började slå igenom i Sverige. Det gick att leva som dansbandsmusiker då, men inte som rock ’n’ roll artist.
Nu är det dock rock som gäller och bandet har inga tankar på att sluta på nytt.
– Det här är så roligt. Anledningen att man upplöses är ju att man går varandra på nerverna. Nu tycker vi om att umgås med varandra, det är mycket för den sociala biten vi gör det här också, säger Björklöf.
Masters of Rock spelar tre set på Park på lördag. Med sig har de Chris West, en 50-talsrockare som kvällens gäst.
– Han framför sina Chris West hits från 1959, något som får räknas som en synnerligen unik upplevelse.

MALIN LUNDBERG