DELA

Robin vill inte fastna i fack

Hans karriär har gått spikrakt uppåt sedan debuten 2001. Han har uppträtt på de flesta av Sveriges stå-uppscener, vunnit priser, medverkat i radio och tv och fått en egen talkshow. Och han kan tacka Jerry Seinfeld.
– Hade jag inte sett det där programmet hade jag kanske aldrig börjat i branschen.
Robin Paulsson är bara 23 år gammal. Trots sin ringa ålder har han redan lagt två säsonger av sin egen talkshow Robins bakom sig. I januari börjar säsong 3 sändas på SVT 1.
– Premiären är den 18 januari. Formatet kommer att vara detsamma som under säsong 1 och 2, med ungefär tio minuter stand-up i början och sedan intervjuer med gäster. Programmet är bara 28 minuter så jag vet inte hur mycket man kan förändra formatet, jag gillar det som det är nu, nu gäller det bara att fylla minuterna på ett bra sätt.
Robin debuterade som stå-uppartist 2001. Showen Robins kom flera år senare.
– Det var en producent som såg när jag uppträdde och som tyckte att jag var bra. Han erbjöd mig att skriva manus till ett annat program och efter det lade jag fram en programidé som jag hade.
Robin säger att SVT sågade idén rakt av.
– De sa ”det här var inte bra”. Nej jag skojar bara, så sa de inte. De sa bara att det inte passade dem just då, utan att jag skulle göra något på egen hand.
Resultatet blev ett pilotavsnitt av talkshowen Robins.
– Det blev ganska bra så vi lämnade in det till tv-cheferna. Sedan tog det länge innan de beslöt sig för att satsa på programmet. Det var en lång process innan Robins blev verklighet, ett och ett halvt år ungefär.

Jagar unga
Nu har programmet etablerat sig väl på SVT. I jämförelse med andra svenska talkshower tycker Robin att hans är den som verkligen satsar på humor.
– Halva vårt program är humor. Nu har Babben också kommit med en talkshow, men där är det mer intervjuer. Jag är komiker, inte journalist. Jag tycker att det är kul att göra intervjuer men det blir inget djupgående, vi fokuserar mer på humorn.
Robin berättar att han hittills varit väldigt nöjd med de kändisar som gästat programmet.
– Jag väljer dem tillsammans med producenten och redaktörn. Vi försöker alltid ha en rolig person med, till exempel en komiker eller en skådis och sedan satsar vi alltid på någon som är mer av ett wildcard. Vissa har överraskat jättemycket, ibland har wildcarden varit roligare än komikerna. Jag har varit hur nöjd som helst med gästerna.
Tack vare att gästerna varierar tror Robin att han når ut till en bred målgrupp.
– Jag tror att vi kan tilltala en lite äldre publik eftersom vi i bland har gäster som passar dem. Samtidigt tror jag att vår humor passar yngre tittare.
Att Robins sänds på ettan, en kanal som vanligtvis lockar en äldre publik än till exempel trean eller fyran, kan dock medverka till att Robins går miste om en del av de unga tittarna.
– Så är det ju lite. Går man till exempel mot Lost i fyran är det fler unga som tittar på Lost. Det är en målgrupp jag jagar.

Rädd för fack
I kväll uppträder Robin på Arken. Med sig har han Kristoffer Svensson, en ganska ny komiker som värmer upp publiken innan Robin går på.
– Han har hållit på i ett år ungefär. Han har ett ganska speciellt material, smart och finurligt, ett originellt material. Jag tycker att han är bra, men publiken måste verkligen lyssna för att skämten skall gå hem.
Robin berättar att han och Kristoffer har arbetat tillsammans tidigare.
– Han bor också i Malmö. Vi träffades där och jag har tagit med honom förut när jag uppträtt.
Själv berättar Robin att han kommer att bjuda på lite imitationer, prata om saker som figurerar i nyheterna, om sport och om sig själv.
– Det blir lite allt möjligt. Jag vill inte avslöja för mycket.
Den mest kända imitationen Robin brukar göra är Zlatan. Lite Zlatan kan det också bli på Arken och i höst kommer Robin att göra Zlatan i Lilla Sportspegeln varannan vecka, därefter lägger han kanske fotbollsstjärnan på hyllan.
Har du tröttnat på honom?
– Nejdå, jag gillar honom som f-n. Jag vill bara inte fastna i det facket. Jag vill inte bli känd som killen som imiterar Zlatan, jag hoppas ju att jag har andra talanger än bara det.

Seinfelds fel
Hur kommer det sig då att Robin överhuvudtaget började med stand-up?
– Det är Jerry Seinfelds fel. Jag såg ett avsnitt när jag var sexton år, då hade jag aldrig sett Seinfeld före. Jag blev helt fascinerad och började kolla upp stand-up på internet. Hade jag inte sett det där programmet hade jag kanske aldrig börjat i branschen.
Slutligen, vad är roligt?
– Du får avboka allt du har att göra under resten av dagen om jag skall svara på det. Allt som folk skrattar åt är roligt. Det ingen skrattar åt är inte roligt. Så enkelt är det.
Mer fakta och klipp med Robin kan ni se på hemsidorna http://www.robinpaulsson.se och http://www.svt.se/robins.

MALIN LUNDBERG