DELA

Rapport från Hultsfred

Axel Kronholm spenderade förra helgen på Hultsfredsfestivalen.
På Nöje avger han rapport.
Traditionsenligt var det den 14 juni dags för Smålands stora musikhappening – Hultsfredsfestivalen. Trots stora dragplåster som Ozzy Osbourne, Korn och 50 Cent tappade festivalen i besökarantal, från förra årets 30 000 till 23 000 besökare, samtidigt som antalet polisanmälda brott under festivalen ökade. Det låga deltagandet syntes på den extra plats som fanns på campingområdet men i övrigt så kändes allt ungefär som förra årets festival. Folk var lika glada och spralliga och de olika festivaltyperna och – karaktärerna lika många och iögonfallande. Vädret var dock helt annorlunda från ifjol. Istället för klarblå himmel och sol var det vind och moln som dominerade årets festival.


Betnér påannonserade
Festivalen kickade igång ordentligt med Flogging Molly på Pampasscenen. Till punk blandat med irländsk folkmusik dansade folk vilt omkring i dammet och solskenet. Torsdagen fortsatte med fler stora artister som Velvet Revolver, Korn och Svenska Akademien. Ståuppkomikern Magnus Betnér gästade till allas förvåning festivalen med att påannonsera kvällens stora reggae-akt: Svenska Akademien, hans favoritband att döma av hur mycket han prisade dem. Och mycket riktigt gjorde skåningarna en fantastisk spelning som slutade vid soluppgången morgonen därpå.
Festivalen fortsatte på fredagen med instabilt väder och den stora legenden Ozzy Osbourne som på Hawaii-scenen backades upp av Zakk Wylde. 50 Cent och Mando Diao var de andra Hawaii-akterna den dagen.


Såsen på tårtan
Finaldagen, lördagen, var en avslutning som hette duga, med bland annat Manic Street Preachers, The Ark, Pet Shop Boys, Slagsmålsklubben, Roky Erickson och Turbonegro. På lördagen kom även regnet strax innan Turbonegro-konserten och det fortsatte att välla ner under natten, för att sedan ha blåst bort nästa morgon vilket gjorde hemresan så mycket bekvämare.
Personligen måste jag säga att det var en mycket bra festival överlag. Trots dåligt väder och en återkommande huvudvärk var humöret på topp och att få favoriterna Svenska Akademien var som såsen på tårtan, som en bekant till mig brukar säga.

Text och foto: AXEL KRONHOLM