DELA

Nöje testade äventyrsgolfen

Äventyrsgolfen i Mariehamns Österhamn smygöppnade i söndags men den officiella invigningen gick av stapeln i går. Nöje valde att ta tempen på banorna och miljön runt Ångbåtsbryggan.
– Det här kan vara sommarens skönaste utehak, säger Andreas som var en av medlemmarna i testpanelen.
Nöje plockade ihop en panel bestående av fyra personer som fick testa golfbanan och miljön runt Ångbåtsbryggan.
Ida Josefsson, Joacim Eriksson, Pia Mattsson och Andreas Sollman tävlade mot varandra i par och efter kampen fick panelen sätta betyg på äventyrsgolfen.

Cool musik
Det finns sammanlagt 18 hål på äventyrsgolfen Ångbåtsbryggan men panelen valde att gå halva rundan, alltså nio hål. Underlaget var fräscht men samtidigt var det svårt för deltagarna att veta hur hårt man skulle slå och vart bollen skulle ta vägen på grund av den ojämna ytan.
– Det här är roligare än vanlig och rak minigolf för det är större variation, men det kan gå lite hur som helst, säger Joacim.
Runt banorna finns det högtalare som ska höja stämningen och på kvällarna är det tänkt att ljuseffekter ska lysa upp banområdet.
– Det är ett coolt ljud runt banorna, säger Pia. Det är bra med musik för det ger sommarfeeling, flikar Ida in.

Välja väg
Banorna är anpassade för alla åldrar. Det går att välja lätt- eller svår väg beroende på hur mycket erfarenhet en spelare har samt hur stor utmaning man vill ha.
– Jag tycker att banorna passar en bredare grupp människor, säger Andreas.
Paneldeltagarna var lite fundersamma över att man fick välja att slå ut var som helst och att det inte fanns några allmänna regler för äventyrsgolfen. Innehavarna Dennis Jansson och Anette Holmberg hade däremot en förklaring.
– Metallmarkeringar och regler på scorekort är på gång, säger Anette.

Världsmästare
Det är inte bara äventyrsgolf som gäller på Ångbåtsbryggan. Här kan man välja att varva ner i en soffgrupp och i restaurangen kan man beställa mat och dryck. På kvällarna kommer det även att arrangeras ett vuxentema med olika typer av musik.
– Det är bra att det händer nåt och det här kan vara en riktig turistfälla, säger Ida.
Ångbåtsbryggan invigdes officiellt i går och dragplåster var den före detta världsmästaren på minigolf Hans Olofsson, som dessutom har hjälpt till att designa banan.
Vad säger du om äventyrsgolfen på Ångbåtsbryggan?
– Jag tycker att den är häftig. Det är den bästa banan jag har sett på länge och Dennis har fått till allt, säger Hans Olofsson.
Olofsson berättar att det bästa som finns är en lagom svår bana och att äventyrsgolf även är bra träning för riktiga golfare.
Ångbåtsbryggan vid Österleden håller så pass hög standard att den är godkänd för tävlingsspel. Banan kommer inom kort att certifieras av det internationella förbundet WMF, World Minigolfsport Federation.
Kommer det att hållas tävlingar här?
– Det finns funderingar på en kamp mellan Sverige och Finland. PR-jippot skulle i så fall avgöras innan VM i Danmark i augusti. Sedan finns det alla möjligheter att VM kan spelas på Åland men det lär nog dröja ett tag, säger Olofsson.

TEXT OCH FOTO:
NIKLAS E.W. ERIKSSON