DELA

Ingen endimensionell one trick-man

Sångaren i Oriel Joans, Lars Bomanson, har alltid varit kreativ. Men det var under högstadietiden i Strandnäs som poletten trillade ner.
– Det kom sig naturligt för mig att skriva musik, säger han.
I vinter släpper bandet sin första, efterlängtade och välbearbetade, platta.
Har du något annat jobb vid sidan om musiken?
– Nu håller jag på med musiken på heltid. Förutom arbetet med plattan gör jag en del mixjobb för att överleva. Jag har nämligen gått en ettårig utbildning till musikproducent utöver dom år jag jobbat praktiskt på egen hand.
Så du vill göra musik åt andra artister också?
– Det kan jag tänka mig men just nu är jag helt insnöad på vår egen skiva som vi har hållit på med länge. Det har varit en lång process men nu är vi en stark kvartett som har landat och nu vill vi sätta punkt för vår första period som band.
Hur ser en vanlig dag ut för dig?
– Den senaste tiden har det varit maraton med producerandet av plattan. Jag bor i närheten av vår lilla studio så när jag vaknar knatar jag dit och kollar vad som behöver göras.
Vem skriver musiken i Oriel Joans?
– Tidigare har jag varit den drivande kraften men nu är vi fyra kreativa personer som alla är livsviktiga för bandet.
Har du alltid varit musikintresserad?
– Jag har alltid varit kreativ men poletten trillade nog ner först på högstadiet. Vi fick pröva på att spela ett instrument och jag tyckte att det var otroligt kul. Men jag började skriva musik innan jag ens kunde spela ett instrument.
Vilken typ var du på högstadiet?
– Jag körde väl mitt eget race och folk lät mig göra det. Sedan vet jag inte om de tyckte att jag var en total tönt eller om jag var ball.
Kan du tänka dig att jobba med något annat än musiken?
– Så länge som det är något kreativt kan det egentligen vara vad som helt. Och så behöver jag bli konstant utmanad. Jag vill inte vara en endimensionell one trick-man.
Men nu vill jag hålla på med bandet som jag lagt grunden till under så många år.
Hur stor vill du bli?
– Tidigare har jag haft revanschdrömmar. I och med att jag har prioriterat musiken är mitt cv inte speciellt imponerande, jag har inte så många meriter utanför musiken. Tidigare var det en anledning till att jag ville lyckas, för att visa alla som kanske har tyckt att jag har satsat fel.
Men det sköna är att den idén är mer nedtonad nu. Vi vill att folk ska ha möjligheten att lyssna på vår musik och vi försöker förmedla något genuint med den, att bli ”känd” är således inget självändamål.
Har du någon drömspelning då?
– Vi gjorde några spelningar i Paris i våras och som uppvärmning spelade vi på gatan vid Centre Pompidou. Det var nog en av våra bästa spelningar.
Vilka band är du influerad av?
– I högstadiet lyssnade jag mest på punk och band som Weezer, Queen och Breach. De banden gillar jag fortfarande. I gymnasiet började jag även lyssna på Beach Boys, Bear Quartet och annan mer finstämd musik.
Har du några skämsskivor i samlingen?
– Jag har säkert någon Metallica skiva någonstans. Är det skämmigt?
Oriel Joans skiva, som sannolikt kommer att heta just Oriel Joans, släpps vid årsskiftet men redan nu kan du höra några av låtarna på Spotify.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax