DELA

Heta Oh Laura på Bastuns minifestival

Svenska bandet Oh Laura har gjort succé med låten ”Release me” som förekommer i tv-reklamen för ett bilmärke.
Om två veckor släpper bandet sin första fullängdare, men före det kommer de och spelar för ålänningarna på Pub Bastun, tillsammans med Maja Alderin Landgren.
Bastuns ”minifestival” arrangeras nästa helg, 18-19 maj, och totalt ska fyra band spela. Klara för lördagen är Oh Laura som just nu ligger etta på Digilistan med låten ”Release me”. Listan visar Sveriges mest nedladdade låtar från den senaste veckan.
Låten ligger också femma på Hitlistan, som innehåller de bäst säljande singlarna, och den har intagit Trackslistans fjärdeplats.
Femmannabandet med sångerskan Frida Öhrn i spetsen har blivit känt i Sverige tack vare att ”Release me” förkommer i en tv-reklam för Saab 9-3. Den stora efterfrågan på gruppens debutalbum har gjort att man har flyttat fram utgivningen till den 23 maj.
– Det är svårt att hitta ett band som är mer aktuellt i Sverige just nu, fast många kanske ännu inte känner igen bandnamnet, säger Bastuns bandbokare Björn ”Grulle” Eklund.


Två åländska band
Som uppvärmare till Oh Laura har Bastun bjudit in Maja Alderin Landgren, också hon från Sverige. Maja, som till vardags är ena halvan av Hospital, framför sin musik ensam. Sången kompar hon med antingen piano eller gitarr och resultatet blir naken popcountry.
– Hon har en grym röst och passar perfekt som suport till Oh Laura. Det kommer att bli en finstämd popkväll med två av Sveriges bästa unga röster just nu, säger Grulle.
På fredagen är det tänkt att två åländska band ska spela, men vilka det blir är enligt Bastuns ordförande Lizette Åkerberg inte bestämt.
– Vi hoppas att vi har allt klart senast på måndag.
I nästa veckor ska också förköpsbiljetter finnas till salu på Metro och Zic zac. Priset är 10 euro för hela festivalen.
– Vi hoppas på mycket folk, säger Lizette Åkerberg.


Dia Psalma på gång
Lizette Åkerberg säger att det inte är lätt att hitta intressanta artister som kan komma till Åland, men hon avslöjar att två svenska band har tackat ja till Bastuns bud. Det är Sci-fi Skane, som är ett sidoprojekt för två av Bob Hunds medlemmar, och punkarna Dia Psalma.
– De kunde inte komma till festivalen men de har sagt att de kommer senare.
Sci-fi Skane kan bli aktuella för en spelning i sommar medan Dia Psalma kommer först till hösten, enligt Lizette Åkerberg.
– Men det är inte helt säkert att de kommer. Ingenting verkar vara säkert i den här branschen.

ANDERS SIMS