DELA

Han exporterar åländska ljud

I en liten studio på Ålandsvägen sitter Dave Webb och gör musik av ljud som han upptäckt på Åland.
Engelsmannen Webb är helt såld på elektronisk musik och det senaste han samplade var ljudet från brandstegen utanför hans lägenhet i Mariehamn.
När Dave Webb går ut och promenerar på Åland lyssnar han på ett helt annat sätt en de flesta av oss. Han lyssnar efter ljud som kan bli till musik, nästan var han än befinner sig.
– Ibland letar jag aktivt efter dansanta ljud och jag slår på saker för att höra hur de låter och spelar sedan in ljuden. Andra gånger kanske jag upptäcker ljud av en slump då brukar jag gå tillbaka till den platsen och spela in.
Oftast spelar Dave Webb in ljuden i omgivningen med små mikrofoner som han stoppat i öronen.
– Jag vill ha det tredimensionella ljud som jag själv hört med mina öron. Sedan tankar jag in originalljuden i datorn och skapar beats.
Dave Webb har genomfört fler märkliga projekt. Bland annat har han gjort toner av alla grundämnen i det periodiska systemet, och färgerna i regnbågen.
Dave Webb flyttade till Åland för två månader sedan tillsammans med sin sambo Lara Band som är textilkonstnär. De hade då bott en tid i södra Frankrike.
– Vi åkte runt och letade efter bostad i Spanien när Arn-Henrik Blomqvist ringde och undrade om vi ville hyra studio här på Åland. Vi funderade i tio minuter innan vi bestämde oss för att flytta till hit.
Dave och Lara hade varit på Åland ett par gånger tidigare och hälsat på Arn-Henrik och Minna-Lotta Blomqvist. Den största fördelen för Dave Webb med att nu vara på Åland är att han har tillgång till en bra ljudisolerad studio i Radio Ålands gamla lokaler. Och det är nära till Stockholm och Helsingfors som har många utövare av elektronisk musik.
– Havet här omkring är också inspirerande.
Dave och Lara har bestämt sig för att stanna på Åland ett år och se hur det går. Musiken och hantverket kan de inte leva på, utan måste försöka hitta andra jobb.
– Jag ska försöka jobba som webdesigner och även dj:a lite. Det har jag gjort en hel del förut, säger Dave.


Ger ut skivor
Sedan några månader tillbaka finns Dave Webb, eller Lefthandpath som han kallar sig, på My Space, en enormt stor musiksida på internet som alla kan synas på.
– Jag har blivit helt My Space-tokig. Det är ett väldigt bra ställe att hitta ny musik på och jag där har träffat flera personer som jag kan arbeta tillsammans med.
Dave lägger ut sin musik, som kan beskrivas som minimalistisk experimentell electronica baserad på samplingar, på sin My Space-sida: www.myspace.com/lhpproductions.
– My Space betyder mycket för oss som håller på med alternativ musik.
Via Daves hemsida www.lefthandpath.info kan man också köpa hans cd-skivor. Han ger ut ungefär en om året.
Förutom att spela in skivor arbetar han ibland med att göra musik för film och teater. Dave har bland annat gjort musik till föreställningen Tenna som har premiär nästa helg på Svenska teatern i Helsingfors.
Drömmen är att någon gång få göra musik till en långfilm.


Samplar fotsteg
Dave Webb började sin musikaliska bana med att spela gitarr. Men sedan den dag fick han en trummaskin som han körde genom gitarrens effektpedaler började intresset för elektronisk musik ta över.
– Ju mer jag lyssnade desto mer sugen blev jag på att göra egen dataprogrammerad musik. Jag gillar elektronisk musik för att den känns ny och fräsch. Det är roligt att försöka tänja på gränserna när man skapar musik.
– Det är verkligen roligt och utmanande att göra musik på det här sättet och det kommer hela tiden nya effekter, många kan man ta hem gratis på internet. Jag har också börjat sampla ljud från filmer, just nu är jag intresserad av fotsteg.

ANDERS SIMS

anders.sims@nyan.ax