DELA

Glenn vill göra CD-version av Nygatans kungar

1994 skrev mångsysslaren Glenn Koskinen en häcklande rap om den åländska polismyndigheten- ”Nygatans kungar”. Men hur gick det sedan?
– Folk på stan ropar fortfarande ”Nygatans kung” efter mig ibland, säger han.
I dag arbetar Glenn Koskinen, 47, som byggarbetare men har även flera gig i året med sitt enmansband. Han spelar allt från shottis till AC/DC på julfester och firmafester.
Gamla tanter brukar bli rädda för mina tatueringar och rakade skalle och håller extra hårt i handväskan, men efteråt kommer de fram och säger hur fina låtar jag spelade, säger Glenn.
Han säger att han är en person som gör som han vill och han vägrar att bli gammal och tråkig. Han ser till att göra åtminstone en ny tatuering i året.
– Skulle jag dö nu kan de skriva på min gravsten att jag redan har gjort allt, skrattar han.

500 exemplar
Men nu har han alltså dessutom funderat på att göra en cd-version av ”Nygatans kungar”. För den som inte var med när det begav sig var Nygatans kungar en rap-låt som spelades in på kasettband och 500 exemplar fanns i omlopp.
Nya Åland spelade upp låten för polisen som tyckte att jag förlöjligade hela den åländska poliskåren. Jag uppträdde med den på Arken också, minns han.
Ett utdrag ur ”Nygatans kungar”:
”Dom går där på gatan två och två, som om dom vore män. Den ena kan skriva, den andra kan räkna, nästan ända till fem… Skolan klarade dom inte så bra, men deras mamma var vis : – Betygen räcker ej till, ni får ta jobb som polis… Pekfingervalsen behärskar dom bra, maskinen den säger pling. Men nu har dom fått sig datamaskin, och av den förstår dom ingenting… När en turist frågar vägen på engelska, då står deras tankar still. Dom låser in honom i en cell, för inte fan vet dom vad han vill!”
Folk tycker att det är en frän och tuff låt och till och med yngre killar än jag minns den, säger han.
När, hur och om låten spelas in på cd kan inte Glenn svara på. Men ska det göras så ska det göras proffsigt menar han. Kanske lagom till 20-årsjubileet?

Tanja Lönnqvist