DELA

Djupdykning i Potter-fandomen

På torsdag visas Harry Potter och Halvblodsprinsen på Alandica. Nöje har gjort en djupdykning i den enorma fan-kulturen som uppstått kring Harry Potter.
J.K. Rowlings böcker om trollkarlen Harry Potter blev snabbt en världssuccé. Efter att den sjunde och sista boken släpptes befarade vissa att intresset för berättelsen skulle ebba ut. Så blev inte fallet; fandomen kring Harry Potter-serien praktiskt taget blomstrar.
Torsdagen den 17 juli har den sjätte filmen Finlandspremiär, men redan klockan 22.45 den 16 juli visas ”Halvblodsprinsen” på Alandica. För alla som vill fördjupa sig i fan-kulturen kring Harry Potter inför den nya filmen har Nöje tagit fram några länktips.

www.mugglenet.com
www.the-leaky-cauldron.org
Mugglenet och The Leaky Cauldron är de största och populäraste nyhetsportalerna. På deras diskussionsforum debatteras det hejvilt och via de två sidorna ordnas även evenemang av olika slag. De har dessutom varsin podcast, Mugglecast och Pottercast, i vilka det bjuds på djupgående analyser och diskussioner.

www.thehpalliance.org
”The Harry Potter Alliance is dedicated to using the examples of Harry Potter and Albus Dumbledore to spread love and fight the Dark Arts in the real world. Please join us in creating the real Dumbledore’s Army.”
Organisationen The Harry Potter Alliance stöder olika välgörenhetsprojekt i en strävan att göra världen bättre i, som det heter, sann Harry Potter-anda. De arbetar genom att nå ut till Harry Potter-fans och visa på likheter mellan orättvisor i dagens samhälle och de i Harry Potters värld. De har bland annat samlat in stora summor till stöd för Darfur och lyckades få tusentals unga amerikaner att rösta i presidentvalet 2008 genom kampanjen ”Wizard rock the vote”.

www.wizrocklopedia.com
Wizard Rock är en mycket specifik genre av musik med låtar som handlar enbart eller främst om Harry Potter. Rörelsen startade 2002 då bröderna Paul och Joe DeGorge bildade bandet ”Harry and the Potters”, ett band som idag i det närmaste är kultförklarat med låtar som ”Save Ginny Weasley”, ”My teacher is a werewolf” och ”Voldemort can’t stop the rock”.
Idag finns omkring 500 band inom genren och antalet ökar hela tiden. wizrocklopedia.com är ett bra ställe att bekanta sig med fenomenet och hitta bra band. Banden spelar ofta gratis eller ger sina intäkter till välgörenhet. Det handlar inte om pengar utan om att få folk att ”fight evil – read books”.

www.mugglespace.com
mugglenet.com:s nystartade community. Sidan blev snabbt populär och fick tusentals medlemmar redan de första dagarna. En bra plats att träffa andra fans, diskutera, analysera eller bara ha det trevligt.

www.jkrowling.com
Rowlings egen hemsida. Den är något mindre aktiv idag sedan alla böcker släppts, men under ”Wizard of the month” finns presentationer av kända och betydelsefulla häxor och trollkarlar.

www.fanfiction.net

Största sidan för fanfiction på internet. Läs historier om Harry Potter skrivna av fans eller skriv egna texter och skicka in. Just nu finns det 407 542 verk om Harry Potter, så det är bara att börja läsa.
Fanfiction handlar om att fans skriver egna berättelser men använder sig av karaktärer, platser och situationer ur redan publicerade verk. Texterna skrivs aldrig i vinstintresse och uppskattas av många författare, däribland Rowling. www.fictionalley.org är en liknande sida med endast Harry Potter-fanfiction.

AXEL KRONHOLM